Ogłoszenia
Ogłoszenia
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
Duch kawiarni Rozdroże zachowany?
W Warszawie coraz częściej obserwuje się, zanikanie legendarnych lokali gastronomicznych, mających swojego ducha i niepowtarzalny klimat. Czy ten sam los spotka kawiarnie Rozdroże?
Na przestrzeni minionej dekady przekształcony został m.in. Kuchcik na Nowym Świecie, gdzie bywali Karol Szymanowski i Julian Tuwim, Karczma Warszawska została zamieniona na sklep z wyrobami dekoracyjnymi, a Kameralną przy Foksal zastąpiono restauracją japońską.
Wydawało się, że los kawiarni Rozdroże był już przesądzony, gdy kilka lat temu przekształcono ją na włoską tawernę. Nowy lokal nie miał jednak tylu klientów co dawniej i w efekcie jego właściciel powrócił do korzeni.
Dziś, na szczęście, znaleźć tam można tradycyjne menu: kotleta schabowego po chłopsku, Stroganowa z delikatnych płatków wołowiny ze śmietaną i pieczarkami, bigos z kilkoma gatunkami mięs i grzybami oraz wiele innych dań.
Nie wszystko co nowe znaczy lepsze, smaczniejsze - o czym zapewne nie jeden restaurator się przekonał. Zachowując tradycyjne lokale gastronomiczne, często posiadające ducha minionej epoki możemy śmiało konkurować z innymi kuchniami świata i przyciągać tym turystów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
chyba duch pijaństwa
[2008-08-05 10:59 193.0.90.*]
Niestety nie jest to miejsce w którym można spokojnie odpocząc w miłej atmosferze. Sporo tam podejrzanych podchmielnoych typów, którzy zaczepiają gości...a obsługa nie reaguje. Wstyd mi, że miejsce o takiej histroii tak tera wygląda.
Warszawianka odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Gdzie jeżdżą polscy pielgrzymi?
W przyszłym tygodniu 0 zł opłat pasażerskich w Centralwings!
Ogródki letnie bez ciszy nocnej
Opole: otwarto restaurację "Don Vito"
Sindbad - po raz drugi Gazelą Biznesu!
Rzeszów: nierówne traktowanie restauratorów przez urzędników!
Grandera - nowa pozycja w menu KFC
Brak miejsc noclegowych w mieście festiwalowym?
Trwają konsultacje nad projektem normy dotyczącej szkoleń przewodników turystycznych
Trwają zapisy na szkolenie Collaborative Decision Making
Muzeum Auschwitz promuje się poprzez portale społecznościowe
Barcelò Hotels & Resorts otworzy pięć obiektów w Maroku
10 milionów pasażerów rocznie za 5 lat