Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
Japońska kuchnia na liście UNESCO
Ochrona dziedzictwa niematerialnego przez UNESCO ma na celu zachowanie zwyczajów, przekazu ustnego, wiedzy i umiejętności oraz związanych z nimi przedmiotów i przestrzeni kulturowej. W środę na listę została wpisana japońska kuchnia washoku.
Niebanalny smak potraw kuchni washoku zapewniają metody przygotowania dań, oraz piąty po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim smak - tzw. "umami". Japońskie jedzenie zostało docenione także za wysokie walory zdrowotne, które uzyskiwane są dzięki stosowaniu kompozycji ryb czy warzyw. Dzięki decyzji komitetu, kuchnia japońska dołączyła do wpisanych już wcześniej na listę kuchni francuskiej, meksykańskiej czy śródziemnomorskiej.
W samej Japonii dania washoku cieszą się na nowo coraz większą popularnością. Przeprowadzone badania potwierdziły, że blisko połowa japonek przygotowuje tego typu potrawy w swoich domach częściej, niż robiły to 10 lat wcześniej.
Poza japońską kuchnią, w trakcie ostatniej sesji UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa wpisano również czowkan, czyli tradycyjny azerski sport konny. Przypomina on nieco polo, ale ilość osób które kultywują go w oryginalnej formie ciągle spada. Sport był uprawiany przez nomadów, jednak rosnąca ilość migracji i urbanizacja powodują, że tradycja zaczyna wymierać.
Sesja UNESCO w Baku potrwa do soboty. Istnieje szansa, że do zakończenia obrad na listę zostaną wpisane kolejne zabytki niematerialnego dziedzictwa kultury. Wszystko po to, aby tradycjom zapewnić lepszą ochronę i przetrwanie dla przyszłych pokoleń. UNESCO swoimi działaniami stara się również promować bogactwo kulturowe na świecie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
VI Podlaskie Targi Turystyczne za nami
Nowoczesne rozwiązania w ośrodkach SPA
Hotelarz odpowie na negatywną opinię gościa - rozwiązanie HRS
Awaria systemu sparaliżowała brytyjskie lotniska
Wizz Air wyleasinguje samoloty od Goshawk Aviation
Krwiobus przed gdańskim Hiltonem
Samolot zawrócił, bo pijany Polak się awanturował
2ways dołącza do grona touroperatorów
Wygoda Travel ma powody do radości
Ilu gości skorzystało w maju z obiektów noclegowych?
W Hiszpanii powstaje europejskie Las Vegas
Adam Gessler gotuje z Euro 2012 w tle
easyJet znalazł w Polsce sobowtóra Księcia Williama
W jego bagażu znaleziono broń i worki na zwłoki
Kto był w Tunezji w hotelu "MEDI SEA"
