TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Rozpoczęły się Dni Kuchni Tajskiej

Restauracje WOOK, sieć należąca do Sfinks Polska, rozpoczęły Dni Kuchni Tajskiej. To nowa oferta obejmująca trzy dania charakterystyczne dla tradycji kulinarnej Tajlandii - pikantną zupę krewetkową, kurczaka w zielonym curry oraz tajski makaron z krewetkami. Dni Kuchni Tajskiej w WOOK są organizowane we współpracy z Ambasadą Królestwa Tajlandii.


- Kuchnia tajska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata, dlatego postanowiliśmy zaproponować naszym klientom kilka nowości, czerpiących z bogactwa kulinarnego tego kraju. W nowych daniach nie zabraknie charakterystycznych dla Tajlandii smaków - mleczka kokosowego oraz aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy listki limonki kaffir. O receptury i szkolenia zadbali kucharze tajscy rekomendowani przez Ambasadę Tajlandii - mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, spółki do której należy sieć WOOK, a także Sphinx i Chłopskie Jadło.

W ramach Dni Kuchni Tajskiej w restauracjach WOOK klienci mogą zamówić pikantną zupę krewetkową (Tom-yum Koong), która jest jednym z kulinarnych znaków rozpoznawczych Tajlandii. Przyrządzana jest z mleczka kokosowego z krewetkami i pieczarkami oraz dodatkiem aromatycznych przypraw. Zupa krewetkowa w WOOK kosztuje 8,90 zł. Druga tajska propozycja sieci WOOK to kurczak w zielonym curry (Kang Keaw Wan Nuea). Są to paseczki mięsa w gęstym, pikantnym sosie z mleczka kokosowego z dodatkiem listków limonki kaffir oraz słodkiej bazylii. Danie jest serwowane z ryżem i kosztuje 14,90 zł. Z kolei dla wielbicieli makaronów WOOK przyszykował podsmażany tajski makaron z krewetkami (Phad Thai Koong Sod), który jest również jedną z najbardziej charakterystycznych potraw Królestwa Tajlandii. Smażone krewetki, podane na makaronie ryżowym, są polane pikantnym sosem na bazie owoców tamaryndowca, posypane kruszonymi orzeszkami arachidowymi oraz skropione sokiem z limonki. Cena tej potrawy to 11,90 zł.

Oferta dań kuchni tajskiej jest dostępna w restauracjach WOOK w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Wrocławiu oraz w poznańskiej restauracji WOOK przy ul. Fredry.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracje WOOK Sfinks Polska Dni Kuchni Tajskiej kuchnia tajska przyprawy Dorota Cacek zupa krewetkowa kurczak w zielonym curry dania




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję