Sukces jednodniowych restauracji
W niedzielę, w ramach akcji Restaurant Day na całym świecie pojawiło się kilkaset restauracji, które były otwarte tylko przez jeden dzień. Pierwsze skrzypce w kuchni mógł zagrać każdy, kto lubi gotować, a smakosze doceniają jego umiejętności.
Pomysł jednodniowych restauracji narodził się w Finlandii w 2011 roku. W trakcie pierwszej edycji w jednym dniu powstało kilkaset restauracji. Co ważne, miejsce tutaj jest bez znaczenia - gości zaprasza się wszędzie do kuchni, parku a nawet garażu.
W tym roku akcja odbyła się 19 sierpnia i objęła: Francję, Szwecję, Rosję, Austrię, Niemcy oraz Polskę. W naszym kraju jednodniowe restauracje pojawiły się m.in. w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu oraz właśnie w Supraślu.
Jedna z kulinarnych bohaterek była p. Joanna Kozłowska, która na co dzień prowadzi blog kulinarny oraz klub kolacyjny "Na cztery widelce". Goście zostali zaproszeni do ogrodu wiekowej rezydencji tuż przy lesie. Wielkie gotowanie rozpoczęło się w sobotę i trwało z krótkimi przerwami do niedzieli. W menu pojawiły się między innymi: bliny gryczane, tarta szpinakowo-serowa, ostra zupa-krem z papryki i cukinii, kurczak w pomarańczach, ryba z pieca z glazurowanymi warzywami oraz bagietką, wegetariańska sałatka z koszyczkiem pieczywa, a także spaghetti bolognese.
Każdy z gości, aby móc skorzystać ze wszystkich kulinarnych dobrodziejstw musiał zaopatrzyć się w budżet rzędu 40 złotych. Akcja była promowana na portalach społecznościowych, zainteresowanie było ogromne.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Co zyskały polskie hotele po Euro?
Chiny jeszcze nigdy nie były tak blisko Krakowa
Fala bankructw w branży gastronomicznej
Jakie jest Twoje miejsce na Ziemi?
Zderzenie autokaru turystycznego ze szkolnym autobusem
We Wrocławiu stanie mini Sky Tower?
Rejsy zdobędą serca polskich turystów?
Państwo Palestyna zniknie z paszportów
Turyści wiedzą jak zapłacić mniej za wakacje
Hotel Anders ponownie nagrodzony