TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Piwo Roku 2012, piłeś już?

Piwo specjalne Grupy Żywiec - Żywiec Porter zostało ogłoszone przez Bractwo Piwne "Piwem Roku 2012". Żywiec Porter to piwo ciemne dolnej fermentacji w unikalnym stylu porter bałtycki. Warzone jest w małym Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie według najstarszej stosowanej polskiej receptury z 1881 r.


"Piwo roku" to tytuł i medal przyznawany przez Bractwo Piwne - Towarzystwo Promocji Kultury Piwa. Wyróżnienie "Piwa Roku" jest wynikiem sumy ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas amatorskich i profesjonalnych konkursów piwnych, odbywających się na terenie Polski w ciągu danego roku kalendarzowego. O przyznaniu tego tytułu Żywcowi Porterowi zadecydowały następujące nagrody w 2012 r.:

1. miejsce w konkursie konsumenckim podczas Chmielaków Krasnostawskich w Krasnymstawie (3 punkty),
2. miejsce na Konsumenckim Konkursie Bractwa Piwnego (2 punkty),
2. miejsce w Plebiscycie Piwo Roku Browar.biz (2 punkty).

"Tytuł jest formą podsumowania i docenienia pracy danego browaru w ciągu roku. Bractwo Piwne jest przekonane, że dzięki idei wzrasta ranga konkursów piwnych, a poddawane ocenom piwa są coraz lepsze" - mówi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego.

Żywiec Porter to wyjątkowe piwo ciemne dolnej fermentacji w stylu porter bałtycki, warzone według najstarszej stosowanej polskiej receptury z 1881 r. Jej autorem był Juliusz Wagner, który od 1875 r. sprawował funkcję Arcyksiążęcego Naczelnego Piwowara. Do warzenia Żywieckiego Portera piwowarzy Grupy Żywiec wykorzystują aż 4 słody szlachetnego jęczmienia browarnianego (monachijski, pilzneński, karmelowy i palony), choć do większości piw stosuje się zazwyczaj tylko jeden.

Żywiec Porter jest warzony unikalną już dziś metodą otwartej fermentacji Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Do jego warzenia stosuje się dekokcyjną metodę zacierania słodu. W ten sam sposób cieszyńscy piwowarzy warzą również Brackie - regionalne piwo oferowane przez Grupę Żywiec głównie na terenie 3 powiatów na południu Polski: bielskiego, żywieckiego i cieszyńskiego.

Porter bałtycki, którym jest Żywiec Porter uważa się za styl piwa o najbardziej polskim rodowodzie pośród ok. 80 innych dostępnych na świecie. Pod hasłem "porter bałtycki" na wikipedia.pl można również przeczytać: "Ze względu na to, że porter bałtycki wymaga długiego, nawet kilkumiesięcznego leżakowania i jest droższy w produkcji niż większość jasnych piw typu lager, wiele dużych i znanych browarów porzuciło produkcję porterów bałtyckich i współcześnie jego warzeniem zajmują się przede wszystkim małe i średnie browary (…). Portery bałtyckie należą do najbardziej cenionych piw z Polski (…)".

Żywiec Porter leżakuje w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie nawet 6 miesięcy, czyli dłużej niż niejedno wino. To również najbardziej esencjonalne piwo w naszym kraju. Jest dostępne w całej Polsce w butelkach 0,5 l i 0,33 l oraz 30 l beczkach. Obecnie stanowi aż 70 proc. wszystkich sprzedawanych porterów w Polsce. Żywiec Porter jest również ceniony za granicą. Od wielu lat Grupa Żywiec eksportuje swoją piwną specjalność m.in. do USA, Grecji i Niemiec. Niektórzy piwni smakosze, szczególnie na południu Polski, cenią sobie piwo tzw. "żnięte", które powstaje po połączeniu Żywca lagera (jasnego) oraz Żywca Portera w dowolnych proporcjach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
piwo grupa Żywiec porter Piwo Roku 2012 porter bałtycki nagroda wyróżnienie Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie receptura medal bractwo piwne Towarzystwo Promocji Kultury Piwa piwo roku najlepsze piwa plebiscyt browar Marek Suliga Juliusz Wagner




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję