Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
Kulinarne szaleństwo w Lizbonie
W Lizbonie trwa właśnie Lisbon Fish and Flavours, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Portugalii. Oprócz degustowania wykwintnych dań z ryb i owoców morza, przygotowanych na rozmaite sposoby, można podziwiać pracę cenionych szefów kuchni, a także samemu poznać kilka kulinarnych tricków.
W ramach odbywającego się właśnie w stolicy Portugalii festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) miłośnicy wyrafinowanego jedzenia mogą skosztować specjalnie przygotowanych na tę okazję potraw z ryb i owoców morza, porównać smak różnych win, obejrzeć pokazy kulinarne prowadzone przez znanych i cenionych szefów kuchni oraz nabyć produkty oferowane na kiermaszu Gourmet Market. Chętni mogą wziąć także udział w całodniowych kursach gotowania, na których poznają przepisy, cenne wskazówki oraz tricki stosowane przez profesjonalnych kucharzy, czy też podzielić się swoją opinią podczas debat dotyczących gastronomii, potraw z ryb i zdrowego odżywiania się. To już szósta edycja tego festiwalu.
Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço), od godziny 12 do północy, dziesięć portugalskich restauracji oferuje specjalne menu degustacyjne z ryb i owoców morza w cenie po 5 i 8 euro. Potrawy przygotowuje m.in. historyczna restauracja "A Travessa", "José Avillez" i "Sea Me - Peixaria Moderna" - lokale reprezentujące nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni portugalskiej oraz "Umai" - restauracja prowadzona przez Paulo Morais’a - najpopularniejszego portugalskiego specjalistę od sushi.
Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy - Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej "Osterii Francescana"), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.
Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiono ponad 500 produktów, które można nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Są to tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.
Jednodniowy bilet wstępu na festiwal kosztuje 15 euro. Upoważnia on do jednej degustacji za 5 euro, napoju w cenie 1,5 euro, 1 szklanki wina oraz bezpłatnego udziału w kursie gotowania. Dzieci poniżej 12 lat wchodzą bezpłatnie w towarzystwie osoby dorosłej.
Festiwal potrwa do 14 kwietnia.
Więcej informacji n.t. festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) znajduje się na stronie peixemlisboa.com.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Ile zapłacimy za nocleg w hotelu?
Zakaz wstępu do hotelu za głupi żart
Turyści przeceniają własne możliwości?
Turyści prześpią się w wagonie?
EccoHoliday: Jubileuszowe przegięcie cenowe
Ceny w egipskich kurortach spadły
W Bieszczadach nowa atrakcja turystyczna
Dziwaczne życzenia hotelowych gości
Polska branża lotnicza będzie zatrudniać