Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Nomade - Specjalista ds. wsparcia sprzedaży
- Animator w klubie dla dzieci - Cypr Północny
- REZYDENT NA MAJORCE
- REZYDENT NA COSTA DEL SOL
- Specjalista ds. organizacji i rozliczeń imprez...
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
Wyniki kontroli warszawskich restauracji
Barani kebab z wieprzowiny? Tatar wołowy z drobiu? Brzmi absurdalnie, lecz okazało się, że warszawscy restauratorzy potrafią serwować swoim klientom takie oto specjały.
Dziennikarze RMF FM dotarli do wyników kontroli przeprowadzonej pod koniec wakacji przez warszawską inspekcję handlową.
Inspektorzy sprawdzili 25 lokali położonych przy najpopularniejszych stołecznych trasach turystycznych. Udając klientów sprawdzali jakość podawanych potraw i jakość obsługi. Na miejscu sprawdzali czy waga potrawy zgadza się z tą podaną w menu i czy barman podał odpowiednią ilość alkoholu. Faktyczny skład części potraw zbadano w laboratorium.
Wyniki kontroli stawiają warszawskich restauratorów w nie najlepszym świetle. tylko w trzech lokalach inspektorzy nie mieli żadnych zastrzeżeń.
Najbarwniejsza jest historia jagnięciny w sosie grzybowym w jednym ze sprawdzanych lokali. W trakcie badań nie udało się znaleźć w niej śladów baraniny, wołowiny, ani nawet drobiu. W końcu okazało się, że użyto koniny.
Wyniki kontroli pokazały, że próżno szukać baraniny w kebabach. Zamiast niej pojawiał się drób, czasem wieprzowina. Co bardziej kreatywni restauratorzy potrafili także zastępować ser feta zwykłym twarogiem.
Za złe, lub niedostateczne informacje o cenach i produktach właściciele lokali dostali 20 mandatów na łączną kwotę 3 tys. zł. W sprawie zafałszowanych potraw kary będą znacznie bardziej dotkliwe. Zgodnie z przepisami minimalna kara za takie przewinienie to tysiąc zł. Maksymalna kara może sięgnąć nawet 10 proc. rocznego obrotu lokalu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział badania rynku i analizy:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Starsze aktualności:
Raport o podróżach Polaków w
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Coolcation nie tylko w
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
Rusza rozbudowa Kraków Airport
Więcej Polaków wybiera pensjonaty
Turyści z Polski zmieniają preferencje
Hotele w Zakopanem czekają na turystów
Właścicielka Aquamaris otwiera nowe biuro turystyczne
Nowości na Targach EuroGastro 2013
Krakowski Sheraton ma nowego dyrektora generalnego
Polski rynek autobusowy pnie się w górę
Czy Okęcie poradzi sobie z nalotem kibiców?
Hotel organizuje niecodzienny festiwal
Jak Sky Club i Triada obchodzą Walentynki
Twarde NIE: Chińczycy kontra UE
Pasażerowie Qatar Airways zabiorą na pokład więcej
Turysta w Lublinie. ANKIETA Z NAGRODAMI!!
