TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

W hotelu Qubus rozdano certyfikaty

23 października tego roku w Qubus Hotel Prestige Katowice odbyła się gala wręczenia certyfikatów "Śląskich Smaków". Jest to wyróżnienie przyznawane restauracjom, które promują, a tym samym chronią dziedzictwo kulinarne województwa śląskiego. W Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" są w tej chwili 23 lokale, w tym restauracja w Qubus Hotel Prestige Katowice, zlokalizowana w budynku Altus w centrum miasta.


- Bardzo cieszymy się z wyróżnienia, tym bardziej, że warunkiem przystąpienia do Szlaku było spełnienie wielu wymagań. Podczas certyfikacji przez komisję liczyły się zarówno kwestie smaku potraw, naturalność składników, sposób ich przygotowania, a także wysoka jakość samej restauracji - mówi Ewa Słodczyk Kierownik ds. Sprzedaży i Marketingu w Qubus Hotel Prestige Katowice - popieramy również wszelkie inicjatywy, w których ważna jest tradycja i idea slow food, dlatego nasz hotel z radością zorganizował galę w swoim Centrum Konferencyjnym - dodaje Ewa Słodczyk.

Podczas inauguracji Mariusz Kleszczewski Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Wicemarszałek Województwa Śląskiego wręczył nagrodzonym restauratorom certyfikaty "Śląskich Smaków". Dla Gości, którzy zjawili się na gali przygotowano degustację śląskich potraw, które są dumą każdego certyfikowanego lokalu. Można było skosztować takich specjałów jak: faszerowane gęsie szyje, królika w rozmarynie podawanego z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem, kopę pszczyńską, czy pieczoną kaczkę na antałówkach z pszczyńskich ogrodów z kluskami i modrą kapustą.

- Kuchnia śląska jest bardzo różnorodna, a przygotowanie śląskich dań nie jest proste. Nasi kucharze korzystają tylko ze sprawdzonych, tradycyjnych receptur i najwyższej jakości składników. Sami zresztą są ślązakami, zatem w przygotowanie potraw wkładają także dużo serca. Myślę, że to właśnie dzięki tym czynnikom udało nam się dołączyć do Kulinarnego Szlaku "Śląskich Smaków"- podsumowuje Ewa Słodczyk. Akcja jest także nie lada gratką dla turystów-smakoszy, którzy mogą podróżować Kulinarnym Szlakiem, próbując niezwykłych dań kuchni Górnego Śląska, górali żywieckich, okolic Bielska-Białej, Wisły, czy kuchni dawnego księstwa cieszyńskiego i pszczyńskiego. Zarówno organizatorzy jak i restauratorzy zapewniają, że wśród oryginalnych dań, każdy znajdzie coś dla siebie.

Szlak będzie niedługo promowana w telewizji, jako cykl programów kulinarnych. Mają one zaprezentować kuchnię śląską jako zdrową, sytą i smaczną, a przede wszystkim zachęcić turystów do odkrywania bogactwa jej regionalnych smaków i aromatów.

Elegancka restauracja w Qubus Hotel Prestige Katowice serwuje zarówno dania polskie, jak i europejskie. Od końca października można w niej także spróbować tradycyjnej kuchni śląskiej. Dodatkowo skosztować w niej można także potrawy sezonowe ze specjalnego menu. Restauracja jest też dobrym miejscem na organizację różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych, takich jak chrzciny, czy komunie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Qubus Hotel Prestige Katowice hotel Qubus certyfikaty nagrody Śląskie Smaki restauracje województwo śląskie dziedzictwo tradycja Altus szlak marketing Ewa Słodczyk centrum konferencyjne Mariusz Kleszczewski Śląska Organizacja Turystyczna degustacja potrawy regionalne śląskie Ślązacy potrawy sezonowe menu




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję