Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
Poznaj najlepszego baristę
Pasjonującą rozgrywką zakończyły się Mistrzostwa Polski Barista of the Year 2012. Najlepszą baristką w Polsce została Agnieszka Fleischer z Poznania. Zwyciężczyni pod koniec października będzie rywalizować z konkurentami z całego świata o tytuł Mistrza Świata Barista of the Year 2012 w Londynie.
Rozgrywane po raz drugi w Polsce Mistrzostwa Barista of the Year były emocjonującym pokazem kunsztu i pasji. Dziesiątkę finalistów wyłoniono podczas regionalnych kwalifikacji spośród ponad 1000 baristów pracujących w kawiarniach coffeeheaven i Costa Coffee. 25 września w Warszawie, parząc espresso na czas oraz podając sędziom swój autorski drink dowolny, finaliści oczarowali widownię swoją osobowością i z dumą prezentowali swoją pasję do kawy. Oceniano nie tylko umiejętności techniczne, ale i łatwość opowiadania o swojej pracy, poczucie humoru, szybkość reakcji oraz oczywiście zapanowanie nad tremą na scenie. Rolą sędziów było wybranie osoby, która w największym stopniu wpisuje się w ideał baristy pracującego w coffeeheaven i Costa Coffee - profesjonalisty pełnego pasji i kreatywności.
Mistrzostwa to doskonała okazja, aby zaprezentować poziom umiejętności koniecznych do wykonywania zawodu baristy. W wykonaniu mistrzów tej profesji, jakich mogliśmy zobaczyć podczas rozgrywek Barista of the Year, to prawdziwa sztuka, na doskonalenie której trzeba pasji i talent.
- powiedziała Dorota Szczerbicka, dyrektor marketingu coffeeheaven i Costa Coffee - To nie jest zawód taki jak inne. Aby zostać doskonałym baristą, trzeba być otwartym na kontakty z klientami i mieć chęć ciągłego doskonalenia się.
Finaliści Mistrzostw reprezentowali bardzo wysoki poziom umiejętności, więc jury nie miało łatwej decyzji. Ostatecznie uznano, iż pierwsze miejsce oraz Tytuł Mistrza Polski Barista of the Year 2012 otrzyma Agnieszka Fleischer z Poznania. Drugie miejsce zajęła Katarzyna Zabrocka z Torunia, a na trzecim miejscu na podium stanął Piotr Wołowicz z Warszawy.
Znam umiejętności moich kolegów, dlatego wygrana jest dla mnie sporą niespodzianką - powiedziała tryumfatorka Mistrzostw - Poziom podczas finału był tak wysoki, że trudno mi wskazać jeden czynnik, który zadecydował o moim zwycięstwie. Może przeważył mój dowolny drink, czyli espresso z bezą cytrynowo - kakaową?
Zdobycie tytułu najlepszego baristy w mistrzostwach Barista of the Year to jeszcze nie koniec emocji dla Agnieszki Fleischer. Pod koniec października w Palarni Kawy Costa Coffee w Londynie zmierzy się ona z rywalami z całego świata. O zwycięstwo podczas finału Barista of the Year w Londynie warto starać się nie tylko z powodów prestiżowych. Najlepszy barista otrzyma także 10-dniową wycieczkę z pokryciem wszelkich kosztów do wybranego kraju na świecie związanego z kawą. Jak jednak zaznaczyła zwyciężczyni polskiej edycji Mistrzostw szansa na zdobycie tytułu najlepszej baristki na świecie jest wystarczająco kusząca i mobilizująca do dodatkowego wysiłku i ćwiczeń. Agnieszka podkreśliła, że jej celem jest nie tylko indywidualne osiągnięcie, ale i pokazanie, że w dziedzinie kultury picia i przyrządzania kawy Polacy mają się czym poszczycić.
Gościem specjalnym finału pełniącym funkcje członka jury była Marcelina Zawadzka - Miss Polonia 2011. Oprócz niej baristów oceniali Przemysław Słomiński - head of coffee & beverage department CHI Polska, Paweł Maliszewski - Międzynarodowy Sędzia WBC, Trener Warsaw School of Coffee oraz Aleksandra Orlik - Monin Export Area Director for central and eastern Europe. Na licznie zgromadzonych widzów czekała atrakcja w postaci prezentacji kuchni molekularnej. Jak udowodnili profesjonalni kucharze-alchemicy, kawa może być podawana w różnych formach, nie tylko pod postacią gorącego płynu. Natomiast intrygujące fakty o znaczeniu jakości i smaku wody w gastronomii, jej połączenia z kawą oraz winem przedstawił sommelier Matias Glusman.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
ECTAA wybrała preferowany kierunek podróży na 2025
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Snow Trex sprawdza gdzie jest najlepsze apres ski
Co Neckermann proponuje na ferie
Polska coraz popularniejsza wśród Azjatów
Sfinks: decyzja UOKiK niesprawiedliwa
Triada zawiesza wyjazdy do Syrii
Rzym europejską stolicą kieszonkowców?