Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Junior Reservation Manager
- Pilot na wycieczkę do Wiednia 3 - 4 maja
- Pracownik biura podróży od kwiecien - maj 2024...
- Junior Reservation Manager
- Instruktor kitesurfingu/windsurfingu
- Specjalista ds Turystyki Itaka
- Praca na Zielonych Szkołach CHRIS
- Specjalista ds turystyki Katowice
- Sprzedawca produktu turystycznego
- Sprzedawca usług turystycznych
Polacy pokochali jedzenie z ciężarówek
Moda na kupowanie jedzenia w ciężarówkach przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie mobilne restauracje są znane od lat 80 minionego wieku. Można w nich kupić niemal wszystko, od burgerów po dania wegetariańskie. Osobną kategorią są tzw Greasy Trucks, znajdujące się w okolicach Uniwersytetu Rodgersa w New Jersey.
Właśnie w jednej z takich restauracji powstała legendarna wręcz kanapka "Fat Darrel" wymyślona przez studenta Darrela Butlera, który wracając z imprezy miał ochotę na wszystko co serwowała mobilna restauracja, nie dysponując środkami na zakup choć jednego dania. Poprosił sprzedawcę by włożył mu do bułki po trochę wszystkiego co oferował lokal. Zapłacił przy tym dużo mniej niż gdyby kupił kupował każde z tych dań. Sprytny sprzedawca szybko wprowadził taką kanapkę do oferty, a magazyn Maxim przyznał jej tytuł "Najlepszej Kanapki Narodu Amerykańskiego".
W Polsce jedzenie w mobilnych lokalach również zyskuje na popularności. Jednym z najstarszych lokali tego typu są krakowskie Kiełbaski z Niebieskiej Nyski. Miejsce, w którym codziennie, oprócz niedziel, po godzinie 19 można zjeść pieczoną kiełbaskę i popić ją oranżadą przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów. Nyska, która od ponad 20 przyjeżdża wieczorami pod Halę Targową, jest wymieniana wśród najlepszych krakowskich lokali w rankingu Gastronautów, w tym roku kiełbaski wygrały plebiscyt na najbardziej krakowski przysmak, wyprzedzając nawet obwarzanki.
Dużo młodsza jest stołeczna mobilna knajpka Bobby Burger, która świętuje swoje pierwsze urodziny. W ciągu roku działalności znacznie się rozrosła i składa się z ciężarówki stojącej przy ul. Domaniewskiej, przyczepy ustawionej w Mieście Cypel oraz stacjonarnej restauracji przy ulicy Żurawiej. Menedżer mobilnej części Bobby Burgera Norbert Turek ujawnia, że pojawiają się się także na targach modowych, koncertach i różnego rodzaju imprezach.
Poznańska ciężarówka z hamburgerami stoi najczęściej na Piekarach, w razie potrzeby może zmienić lokalizację. Klasycznym hamburgerem, lub jakąś wariacją na jego temat można posilić się od poniedziałku do czwartku w godzinach 10-22, a w piątki i soboty nawet później. "Nie stosujemy zasady do ostatniej bułki, bo klienci lubią znać stałe pory otwarcia. Kiedy kończą się składniki, zamawiamy kolejną dostawę" - twierdzi właściciel, Krzysztof Bełczyński. Jego Food Patrol sprzedaje po kilkaset hamburgerów dziennie.
Bar Snack Bus miał być miejscem sprzedającym polski fast-food na Lazurowym Wybrzeżu. Właściciel Tomasz Nuckowski, przyznaje jednak że wyjazd nie był najszczęśliwszym pomysłem i wrócił do Polski, dzięki czemu zapiekanki ze Snack Busa miały okazję zadebiutować w Jastrzębiej Górze. Obecnie są sprzedawane w Warszawie. Menu zostało stworzone metodą prób, błędów i sugestii klientów. Najdziwniejszą pozycją jest zapiekanka na słodko z nutellą, ananasem i sosem truskawkowym. "Powstała z myślą o dzieciach. Klienci czasem się dziwią takiemu połączeniu i pytają, czy zawiera też pieczarki. Jednak gdy spróbują, to zwykle im smakuje"- zapewnia właściciel.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dla turystów:
Rekordowy luty w Katowice
TUI stawia na sztuczną
Katowice Airport: wrześniowe statystyki
NIK zbada koncesję dla OLT Express
Ukraina: prezydent z apelem do hotelarzy
Spotkanie kierownictwa narodowych organizacji turystycznych
Costa Concordia - rusza proces
Promocja na koniec świata - 69
Widać zmiany w preferencjach klientów biur podróży
Kto ubezpiecza największych touroperatorów?
Majówka w miejskim stylu z eSKY.pl
Gastronomia za droga dla Polaków?
Neckermann świętuje 170 lat turystyki zorganizowanej
Konkurs na Gdański Produkt Turystyczny
Sektor HoReCa kształtuje gusta klientów?
Ławica: Ryanair tnie siatkę połączeń
Awaria za awarią - ciężki dzień na kolei
www.interholidays.prv.pl - relacja z podróży z biurem interholidaysz czestochowy