TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Polacy pokochali jedzenie z ciężarówek

Moda na kupowanie jedzenia w ciężarówkach przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie mobilne restauracje są znane od lat 80 minionego wieku. Można w nich kupić niemal wszystko, od burgerów po dania wegetariańskie. Osobną kategorią są tzw Greasy Trucks, znajdujące się w okolicach Uniwersytetu Rodgersa w New Jersey.


Właśnie w jednej z takich restauracji powstała legendarna wręcz kanapka "Fat Darrel" wymyślona przez studenta Darrela Butlera, który wracając z imprezy miał ochotę na wszystko co serwowała mobilna restauracja, nie dysponując środkami na zakup choć jednego dania. Poprosił sprzedawcę by włożył mu do bułki po trochę wszystkiego co oferował lokal. Zapłacił przy tym dużo mniej niż gdyby kupił kupował każde z tych dań. Sprytny sprzedawca szybko wprowadził taką kanapkę do oferty, a magazyn Maxim przyznał jej tytuł "Najlepszej Kanapki Narodu Amerykańskiego".

W Polsce jedzenie w mobilnych lokalach również zyskuje na popularności. Jednym z najstarszych lokali tego typu są krakowskie Kiełbaski z Niebieskiej Nyski. Miejsce, w którym codziennie, oprócz niedziel, po godzinie 19 można zjeść pieczoną kiełbaskę i popić ją oranżadą przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów. Nyska, która od ponad 20 przyjeżdża wieczorami pod Halę Targową, jest wymieniana wśród najlepszych krakowskich lokali w rankingu Gastronautów, w tym roku kiełbaski wygrały plebiscyt na najbardziej krakowski przysmak, wyprzedzając nawet obwarzanki.

Dużo młodsza jest stołeczna mobilna knajpka Bobby Burger, która świętuje swoje pierwsze urodziny. W ciągu roku działalności znacznie się rozrosła i składa się z ciężarówki stojącej przy ul. Domaniewskiej, przyczepy ustawionej w Mieście Cypel oraz stacjonarnej restauracji przy ulicy Żurawiej. Menedżer mobilnej części Bobby Burgera Norbert Turek ujawnia, że pojawiają się się także na targach modowych, koncertach i różnego rodzaju imprezach.

Poznańska ciężarówka z hamburgerami stoi najczęściej na Piekarach, w razie potrzeby może zmienić lokalizację. Klasycznym hamburgerem, lub jakąś wariacją na jego temat można posilić się od poniedziałku do czwartku w godzinach 10-22, a w piątki i soboty nawet później. "Nie stosujemy zasady do ostatniej bułki, bo klienci lubią znać stałe pory otwarcia. Kiedy kończą się składniki, zamawiamy kolejną dostawę" - twierdzi właściciel, Krzysztof Bełczyński. Jego Food Patrol sprzedaje po kilkaset hamburgerów dziennie.

Bar Snack Bus miał być miejscem sprzedającym polski fast-food na Lazurowym Wybrzeżu. Właściciel Tomasz Nuckowski, przyznaje jednak że wyjazd nie był najszczęśliwszym pomysłem i wrócił do Polski, dzięki czemu zapiekanki ze Snack Busa miały okazję zadebiutować w Jastrzębiej Górze. Obecnie są sprzedawane w Warszawie. Menu zostało stworzone metodą prób, błędów i sugestii klientów. Najdziwniejszą pozycją jest zapiekanka na słodko z nutellą, ananasem i sosem truskawkowym. "Powstała z myślą o dzieciach. Klienci czasem się dziwią takiemu połączeniu i pytają, czy zawiera też pieczarki. Jednak gdy spróbują, to zwykle im smakuje"- zapewnia właściciel.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
Greasy Trucks jedzenie z ciężarówki fat darrel Maxim kiełbaski z niebieskiej nyski Gastronauci Hala Targowa Bobby Burger Warszawa Kraków Norbert Turek Krzysztof Bełczyński Food Patrol Bobby Burger Snack Bus Tomasz Nuckowski




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję