TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Friuli-Wenecja Julijska kusi touroperatorów

Położony przy granicy włosko-austriackiej region Friuli - Wenecja Julijska dotąd był traktowany głównie jako miejsce, przez które się przejeżdża tranzytem, w drodze do popularnych włoskich miejscowości wypoczynkowych.


Władze regionu chcą zmienić ten stan rzeczy i przekonać polskich touroperatorów, że warto zaoferować turystom wypoczynek także w Wenecji Julijskiej. W tym celu w dniach 25 i 26 marca w Warszawie i Krakowie odbyły się prezentacje regionu, wraz z workshopami, w trakcie których polscy touroperatorzy mogli porozmawiać z przedsiębiorcami z Lignano Sabbiadoro, Tarvisio i Carnii.

Giovanni da Pozzo z Izby Handlowej w Udine przekonywał, że Wenecja Julijska już cieszy się powodzeniem zwłaszcza wśród turystów z Austrii, Niemiec czy Czech.

Czym Friulijczycy chcą przyciągnąć polskich turystów? Różnorodnością krajobrazową, możliwością uprawiania różnych form aktywności fizycznej oraz lokalnymi produktami gastronomicznymi. Jak przekonywał Luigi Sutto z konsorcjum reprezentującego sektor noclegowy w Lignano Sabbiadoro, turyści odwiedzających tę miejscowość mogą skorzystać z 8 kilometrów plaż, 13300 miejsc noclegowych w hotelach, 65500 miejsc w apartamentach, willach i bungalowach, oraz 8 tys miejsc na kempingach. Do dyspozycji turystów jest także oddanych 7 parków tematycznych.

Przedstawiciele regionu podkreślają, że Friuli jest zarówno miejscem, w którym można odpocząć na plaży, jak i aktywnie spędzać czas spacerując po górach, uprawiając czy to kolarstwo górski, czy sporty wodne lub zimowe. Wedle ich zapowiedzi, także miłośnicy wina nie będą zawiedzeni spędzając urlop w Wenecji Julijskiej. Uprawiane są tam tak znane szczepy winorośli jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon czy Pinot Grigio. Friulańscy winiarze szczycą się również lokalnymi szczepami, takimi jak m.in. Friulano, Franconia, Malvasia Istriana czy Verduzzo Friulano. Na uwagę smakoszy zasługują także tamtejsze wędliny, polenta czy sery dojrzewające.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
workshop Friuli Venezia Giulia touroperator Wenecja Julijska Lignano Sabbiadoro Tarvisio Carnia izba handlowa Udine


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję