Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Kryzys na talerzach Polaków
Kryzys i spowolnienie gospodarcze wymuszają na Polakach coraz większe oszczędności. Z najnowszych badań wynika, że nie tylko wybieramy tańsze odpowiedniki, niektórych produktów, ale w ogóle z nich rezygnujemy.
Sprzedaż detaliczna żywności i napojów spadła rok do roku odpowiednio o 3,6 i 0,8 procent. Taki wynik jest powodem do zmartwień z uwagi na to, że w ubiegłym roku sprzedaż rosła odpowiednio o 6,1 i 3 procent.
Polacy najczęściej oszczędzają na mięsie, co widać w coraz krótszych kolejkach do stoisk z tym towarem. Tak niskiego spożycia mięsa wieprzowego w Polsce nie było od lat - Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Z kolei ubytki mięsa w diecie rekompensujemy sobie większym spożyciem produktów zbożowych.
Coraz więcej z nas rezygnuje z wyjścia do restauracji na rzecz "kanapki w domu".
Prognozy spadków konsumpcji przygotowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dotyczą też przetworów mlecznych i ziemniaków. W ciągu ostatnich lat regularnie zmniejsza się konsumpcja tych produktów.
Prognozy pokazujące wzrosty, dotyczą jedynie konsumpcji cukru - z 40,5 kg (2012 r.) do 41 kg. (2013 r.).
Skutki kryzysu nie ominą stołów wielkanocnych. Tegoroczne posiłki będą skromniejsze właśnie z powodu ograniczania wydatków na drożejącą żywność. Droższa o 3-4 proc. jest wieprzowina, ale tańsze o ok. 5 proc. mięso drobiowe. Więcej zapłacimy za wędliny, średnio o 3-4 proc., ale cena zależy od gatunku wędliny. Nie wzrosły za to ceny produktów mleczarskich; twaróg i mleko są tańsze o 1-2 proc., a masło - o ponad 5 proc.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział badania rynku i analizy:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Go Hot: wakacje w klimacie gay/les - friendly
Polscy turyści ranni w wypadku autokaru w Niemczech
Nowy kierunek na turystycznej mapie Polaków
Do Gazel Biznesu dołączyło Centrum Turystyki Oskar
Ciąg dalszy aresztowań w sprawie skażonego alkoholu
