Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
Kryzys na talerzach Polaków
Kryzys i spowolnienie gospodarcze wymuszają na Polakach coraz większe oszczędności. Z najnowszych badań wynika, że nie tylko wybieramy tańsze odpowiedniki, niektórych produktów, ale w ogóle z nich rezygnujemy.
Sprzedaż detaliczna żywności i napojów spadła rok do roku odpowiednio o 3,6 i 0,8 procent. Taki wynik jest powodem do zmartwień z uwagi na to, że w ubiegłym roku sprzedaż rosła odpowiednio o 6,1 i 3 procent.
Polacy najczęściej oszczędzają na mięsie, co widać w coraz krótszych kolejkach do stoisk z tym towarem. Tak niskiego spożycia mięsa wieprzowego w Polsce nie było od lat - Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Z kolei ubytki mięsa w diecie rekompensujemy sobie większym spożyciem produktów zbożowych.
Coraz więcej z nas rezygnuje z wyjścia do restauracji na rzecz "kanapki w domu".
Prognozy spadków konsumpcji przygotowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dotyczą też przetworów mlecznych i ziemniaków. W ciągu ostatnich lat regularnie zmniejsza się konsumpcja tych produktów.
Prognozy pokazujące wzrosty, dotyczą jedynie konsumpcji cukru - z 40,5 kg (2012 r.) do 41 kg. (2013 r.).
Skutki kryzysu nie ominą stołów wielkanocnych. Tegoroczne posiłki będą skromniejsze właśnie z powodu ograniczania wydatków na drożejącą żywność. Droższa o 3-4 proc. jest wieprzowina, ale tańsze o ok. 5 proc. mięso drobiowe. Więcej zapłacimy za wędliny, średnio o 3-4 proc., ale cena zależy od gatunku wędliny. Nie wzrosły za to ceny produktów mleczarskich; twaróg i mleko są tańsze o 1-2 proc., a masło - o ponad 5 proc.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
Go Hot: wakacje w klimacie gay/les - friendly
Polscy turyści ranni w wypadku autokaru w Niemczech
Nowy kierunek na turystycznej mapie Polaków
Do Gazel Biznesu dołączyło Centrum Turystyki Oskar
Ciąg dalszy aresztowań w sprawie skażonego alkoholu
