TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

R&C Union S.A. opublikował wyniki za IV kwartał 2010 r.

Dnia 10 lutego 2011 roku Zarząd R&C Union S.A. opublikował Raport Kwartalny za ostatni kwartał 2010 roku. W okresie objętym Raportem przychody kwartalne Spółki były rekordowe.


W ostatnim kwartale 2010 r. Spółka R&C Union zarządzała siecią 25 restauracji i klubów muzycznych. Aż 17 z tych lokali działało w tym czasie na zasadach operatorskich, zaś 8 - na zasadach franczyzy (w IV kwartale 2009 były to odpowiednio: 3 lokale działające w formule operatorskiej i 22 lokale - w formule franczyzowej).

Przychody netto Spółki w IV kwartale 2010 roku w porównaniu z IV kwartałem roku 2009 wzrosły o 102 proc., natomiast w porównaniu do III kwartału 2010 roku - wzrosły o 8,1 proc. Przychody netto R&C Union w IV kwartale 2010 r. wyniosły rekordowe 6.807.318,78 zł.

R&C Union osiągnęła w IV kwartale 2010 r. wynik EBITDA (wynik na działalności operacyjnej bez uwzględnienia amortyzacji) na poziomie 218.192,98 zł przy -3.626.733,83 w IV kwartale 2009 r. Strata netto wyniosła w IV kwartale 2010 r. 684.530,03 zł, czyli wielokrotnie mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego (w IV kwartale 2009 r. strata netto był na poziomie 4.356.820,20 zł).

Opublikowany Raport oprócz zestawienia wyników kwartalnych, umożliwia także porównanie wyników rocznych Spółki. Wynika z niego, iż R&C Union znacznie poprawiła poziom przychodów netto ze sprzedaży produktów: za cały 2010 rok wyniosły one 24.329.379,93 zł, zaś za cały rok 2009 wyniosły 15.447.228,75 zł. Spółka poprawiła także wynik EBITDA (wynik na działalności operacyjnej bez uwzględnienia amortyzacji) - za roku 2010 wynik EBITDA wyniósł 1.570.780,67 zł, natomiast za roku 2009 - wyniósł on 804.358,22 zł.

Zdaniem Macieja Stróżyka, Członka Zarządu - Dyrektora Finansowego R&C Union S.A., ważnym wyzwaniem czwartego kwartału 2010 roku było utrzymanie na zakładanym poziomie kosztów zakupu surowców niezbędnych do produkcji serwowanych potraw. W tym okresie zaczęła szczególnie ujawniać się coraz większa presja dostawców na podwyżki cen w związku z podnoszącymi się cenami żywności. Cel udało się osiągnąć i koszty te spadły - na poziomie wyników restauracji i klubów (dla bazy LFL) w porównaniu z IV kwartałem 2009 r. o 0,6 pp. Natomiast wzrost całościowych kosztów działalności Spółki w porównaniu z IV kwartałem 2009 r. związany był z konsekwentnym wdrażaniem systemu operatorskiego, który charakteryzuje się rozliczaniem kosztów i przychodów prowadzonej działalności bezpośrednio w wynikach R&C Union, a nie spółek franczyzobiorców.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
R&C Union S.A. straty zyski przychody wyniki za IV kwartał 2010 r. restauracje kluby




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję