Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Czy sprzedaż kebabów jest usługą gastronomiczną?
Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu wydał interpretację indywidualną, z której wynika, że sprzedaż kebabu z budki nie jest usługą.
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna. W prowadzonym punkcie (przyczepa gastronomiczna) sprzedawane są gotowe wyroby, tj. kebaby, sałatki oraz frytki, przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Proces sprzedaży polega na tym, że wyrób przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, które nabywane są od różnych dostawców.
"W punkcie gastronomicznym sprzedawane są wyroby gotowe, tj. kebaby, sałatki, dania z mrożonek gotowych. Kebab przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, nabywanych od różnych dostawców. Kebab sporządzany jest z gotowego mięsa mrożonego, które pracownicy opiekają na rożnie. W momencie sprzedaży bułka bądź placek tortilla podgrzewane są w piecu, dodawane są upieczone mięso, surówka (przygotowana przed rozpoczęciem sprzedaży w danym dniu z różnych warzyw), pomidor, ogórek, kapusta, sałata, cebula, sos. Produkt wkładany jest w jednorazowe opakowanie. Dania z mrożonek gotowych poddawane są obróbce termicznej (smażone w głębokim oleju) i wydawane w opakowaniach jednorazowych. Sałatki wykonywane są z półproduktów i wydawane w plastikowych pojemnikach. Wszystkie przygotowywane towary, jako gotowe i podgrzane produkty, przeznaczone są do niezwłocznej konsumpcji przez klienta. W lokalu są 3 miejsca siedzące przeznaczone do oczekiwania na produkt lub ewentualnej szybkiej konsumpcji na miejscu. Wnioskodawca zaznacza, że w lokalu nie ma obsługi kelnerskiej oraz nie ma możliwości zamówienia posiłku do stolika. Informacja o produktach znajduje się na tablicy, a nie na karcie dań" - argumentował wnioskodawca.
Wnioskodawca powołał się na klasyfikację statystyczną według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jego sprzedaż kebaba miała być nie usługą gastronomiczną a dostawą gotowego produktu i w związku z tym miałaby być obłożona 5-procentową stawką podatku VAT
Z taką interpretacją zgodziła się Izba Skarbowa. "Reasumując, w przedstawionym stanie faktycznym, w świetle przedstawionej przez Wnioskodawcę klasyfikacji statystycznej towarów będących przedmiotem wniosku (10.85.1 według PKWiU z 2008 r.), sprzedaż w sposób przedstawiony w opisie sprawy produktów opisanych w stanie faktycznym - opodatkowana jest stawką VAT w wysokości 5%, zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z art. 146 pkt 2 oraz poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług" - postanowił dyrektor Izby Skarbowej.
Warto pamiętać, że interpretacja indywidualna jest wiążąca tylko i wyłącznie dla podmiotu, który o nią wystąpił.
Więcej - Interpretacja indywidualna sygn. ILPP2/4512-1-154/15-2/MN
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 11:45 80.52.226.*]
ile za to dał? Poznań to dziwne miasto, prokuratura pozwala na narkotyzowanie a potem okradanie w domu publicznym i a tu taki kwiatek!
przecież prawie 50% polskich podmiotów to właśnie takie - a tylko w POznniu łaskawa izba skrabowa?
szkoda, ze w Giżycku niełaskawa. odpowiedz »Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 11:52 77.252.178.*]
Jak to się ma do pomysłu MF żeby usługę gastronomiczną z kawą czy alkoholem traktować jako złożoną i całość opodatkowywać 23% VAT? Polska izbowa... odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 17:14 80.52.137.*]
logiczny błąd (pomijając w powyższym rozumowaniu zdrowy rozsądek). Jeśli to nie usługa gastronomiczna tylko "sprzedaż gotowego produktu" to czemu konsument nie zjada mrożonego mięsa zagryzając surowym plackiem ? co gorąco polecam dyrektorowi izby skarbowej, bo jak widać nie widzi różnicy, więc powinien się o niej przekonać empirycznie. odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 17:18 80.52.226.*]
czyli ogladanie serialu londynczycy przyniosło dobry rezultat. ciekawe kto w to wchodzi z naszej panującej świty? odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 18:55 46.76.96.*]
Fajny dyrektor. Chyba minister go wywali, bo jak inne dyrektory pójdą w jego ślady, to znaczącą spadną dochody z VAT od sprzedaży naszej nowej narodowej potrawy ;-). odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 20:18 85.221.173.*]
Widział ktoś normalnie rozumującego urzędasa???? odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-15 14:56 83.8.90.*]
Ośmieszają się strasznie !!!
Jeżeli potrawy są przyrządzane na miejscu zarówno sałatki jak i dania przygotowywane termicznie to jest to działalność gastronomiczna opodatkowana VAT 8 %-potrawy i 23 % napoje i produkty handlowe.
W działalności gastronomicznej nie ma znaczenia czy jest kelner czy nie odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział prawo i podatki:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Przedłużony ruch bezwizowy do
Turysta może otrzymać zwrot całości ceny, nawet jeśli skorzystał z części
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Gdzie najbardziej wzrastają ceny hoteli?
Bliżej zniesienia wiz dla Ukraińców
Port lotniczy Rzeszów-Jasionka traci kolejnego przewoźnika
Enter Air planuje rozbudowę floty
Hilton zbuduje nowy hotel w Małopolsce
Spotkanie na temat komunikacji w turystyce
PZOT podsumowuje 24 tydzień roku
Warszawa rozbuduje infrastrukturę targowo-konferencyjną
W centrum Gdańska powstanie nowy hotel
Best Western Plus Q Hotel otwarty w Krakowie
Dolny Śląsk bardziej popularny wśród turystów
