Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wychowawca kolonijny 10-19.08 Zakopane
- PILNIE POSZUKIWANY!! Animator Czasu Wolnego -...
- Specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds sprzedaży - Koszalin
- Wolne miejsca w autokarze na trasie Grecja...
- SPECJALISTA d/s TURYSTYKI
- Specjalista ds. turystyki
- TUI Kołobrzeg - Specjalista d/s Turystyki
- Salon Firmowy ITAKA
- Zainwestuje

O ile spadła wartość rynku gastronomicznego?
Rynek HoReCa (rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i rynek cateringu) był wart 22,7 mld zł w 2020 r., notując spadek 30,9% r/r.
Jeszcze w 2019 r., rynek wart był 32,8 mld zł po 6,5% wzroście względem roku poprzedniego. Był to pierwszy spadek wartości tego rynku od kilkunastu lat - wynika z najnowszego raportu PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2021, Analiza rynku i prognoza rozwoju na lata 2021-2026". Negatywny wpływ na rynek miała przede wszystkim pandemia COVID-19 oraz wynikające z niej obostrzenia w działalności przedsiębiorstw gastronomicznych, hotelarskich oraz zajmujących się cateringiem, jak również mniejsza mobilność społeczna oraz załamanie w ruchu turystycznym.
Z uwagi na fakt, że zmagania z pandemią COVID-19 trwają także w 2021 r., a restrykcje w prowadzeniu działalności gastronomicznej, hotelowej i eventowej zostały przedłużone na większą część pierwszej połowy roku, niemożliwym jest odrobienie strat przez branżę. Pomimo to, wartość rynku wzrośnie z dwucyfrową dynamiką w tym roku, niemniej jednak nastąpi to z bardzo niskiej bazy z roku 2020.
I choć otwarcie placówek gastronomicznych respondenci witają z entuzjazmem (31% planuje jeść posiłki w lokalach częściej niż przed pandemią), to realna odbudowa rynku HoReCa, według prognoz PMR, nastąpi dopiero w pierwszym, pełnym roku względnej "normalności". Rozpocznie się w 2022 r., a wartość rynku do poziomu sprzed pandemii zbliży się dopiero rok później.
Wiele danych makroekonomicznych, takich, jak chociażby wynagrodzenia, produkcja przemysłowa, czy wskaźników giełdowych wskazuje na coraz mniejszy wpływ dotychczasowych, kolejnych wzmożonych fal zachorowań na gospodarkę. To niejako efekt przystosowania się społeczeństwa do kolejnych fal pandemii. Niemniej jednak, wystąpienie czwartej fali zachorowań jesienią tego roku, najprawdopodobniej oznaczać będzie ponowne funkcjonowanie branży gastronomicznej jedynie w formie dostaw posiłków, a branży hotelarskiej z istotnymi ograniczeniami - podkreśla Magdalena Filip, Starszy analityk rynku handlu detalicznego w firmie PMR.
W rezultacie, w wyniku modelowania ekonometrycznego, w którym uwzględniono negatywny wpływ powyższych czynników, można określić, że wpływ wystąpienia kolejnej, wzmożonej fali zakażeń jesienią tego roku byłby dotkliwy dla branży. Ostateczny wynik całego rynku HoReCa zrealizowany w 2021 r. byłby aż o blisko 1 mld zł niższy (przy dynamice ok. 9,9% r/r) niż w scenariuszu bazowym, a gorsza sytuacja gospodarcza oraz przedsiębiorstw z branży gastronomicznej w kolejnych latach skutkowałaby, że do roku 2026 strata w stosunku do scenariusza bazowego wyniosłaby 2,6 mld zł.
W ujęciu średniorocznym, w scenariuszu czwartej fali rynek rósłby o 1,3 p.p. niżej (CAGR) niż w scenariuszu bazowym. Najbardziej dotkniętym z segmentów, podobnie jak w 2020 r., byłaby gastronomia hotelowa najsilniej uzależniona od zmiennych turystycznych (średni wzrost ok. 22% w scenariuszu bazowym, w pesymistycznym ok. 17%).
Planowana częstotliwość jadania posiłków w lokalach gastronomicznych w 2021 r.
Komentarze
Kierownictwo Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej i przedstawiciele Związku Zawodowego Kontrolerów Ruchu Lotniczego w ramach rokowań sporu zbiorowego z dnia 22 grudnia 2021 r. doszli do porozumienia w zakresie wypracowania zmian do Regulaminu Pracy...
W związku z sytuacją epidemiczną, turyści zrezygnowali z wyjazdu. Początkowo zaakceptowali potrącenie w wysokości 80 proc. kosztów wyjazdu, następnie, uchylili się od tego powołując się na działanie pod wpływem błędu. Sprawa trafiła do Sądu...
Tagi:
Dział gastronomia:
Gdzie szukać ofert pracy w Łodzi bez
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może
OLX: więcej pracowników odpowiada na oferty pracy w
Gospodarka nie wytrzyma następnego
Dział badania rynku i analizy:
Hotele z 29% wzrostem liczby gości, ale wciąż poniżej poziomu sprzed
UNWTO: ożywienie turystyki przyspiesza
Travelplanet.pl: Turyści, którzy skorzystali z first minute są
Masters of Travel przewiduje spadek liczby podróży
Starsze aktualności:
Turecka atrakcja z turystycznym
Rego-Bis wprowadzi czartery do Bośni i
Tunezja wpuści zaszczepionych podróżnych bez
Turyści decydowali się na coraz dłuższe i bardziej komfortowe
Przeszło 100 tys. osób na karnawale w
Zakwaterowani w innym hotelu turyści domagali się zwrotu całości kosztów imprezy - wyrok
Rozporządzenie zmieniające zasady kwarantanny weszło w
Reaktywacja Rady Ekspertów ds.
Polacy wysoko w międzynarodowym rankingu zaufanych fachowców w branży
Buzz: sezon letni zapowiada się bardzo
Czechy: do hotelu i restauracji bez certyfikatu
Warszawa i Kraków w rankingu Top 100 światowych destynacji kongresowych
Dzień Turystyki bez Barier - DZT zaprezentuje strategie praktyki dotyczące integracji w
50 gmin uzdrowiskowych otrzyma dofinansowanie
Ryanair rozpoczyna sprzedaż biletów na trasach długodystansowych
Fly.pl z nominacją do kolejnej nagrody
Ceny wyjazdów na Maltę notują kolejne tygodniowe spadki
Jakie hotele najbardziej podrożały w marcu?
Gospodarka nie wytrzyma następnego lockdownu
Nowe punkty testów w kierunku COVID-19 przy lotniskach w Katowicach, Poznaniu i Gdańsku
OASIS TOURS - TO KRĘTACZE I OSZUŚCI!!!!
Port w Gdańsku stawia na rozwój turystyki
AmRest przejmuje restauracje w Niemczech
Nowe usługi dla podróżujących samolotami
Darmowa kawa w dublińskich lokalach
Polskie wino coraz bardziej cenione
Co nowego na targach WorldHotel i EuroGastro?
Na których lotniskach najczęściej dochodziło do opóźnień?
DOPŁATY PALIWOWE - kontra - SPADEK KURSU WALUT!!!
