Ogłoszenia
Ogłoszenia
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Pilot - Szlak Piastowski 05-07.06.2024
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Doceniono warszawskie restauracje?
Włoski szef kuchni docenia kunszt oraz inwencję warszawskich kucharzy. Jego zdaniem wielu z nich prezentuje światowy poziom i potrafi zaserwować potrawy z najwyższej półki.
Z jego obserwacji wynika jednak, że jeśli chodzi o lokale z włoską kuchnią, to Polacy preferują dania o bardziej wyrazistym smaku, na przykład z dużą ilością czosnku. Zdaniem kucharza hollywoodzkich gwiazd przygotowywanie smacznych potraw wcale nie musi być ani skomplikowane, ani nawet bardzo czasochłonne.
Ostatnio dużo chodzę po Warszawie, próbuję polskich smaków i muszę powiedzieć, że Polacy teraz bardzo dobrze gotują. We Włoszech się dobrze gotuje, ale Warszawa ostatnio mnie zaskakuje kuchnią. To, co robią nasi kucharze w Warszawie, jest czasami rewelacyjne. Nie ma nic do poprawienia, robią takie dania, że chapeau bas! Poziom restauracji, tego, co kucharze robią w polskich restauracjach w Warszawie, jest coraz wyższy, nie ma się czego wstydzić, dania są pyszne - mówi agencji Newseria Lifestyle Nestor Grojewski, szef kuchni.
Nestor Grojewski przyznaje, że lubi też porównywać polskie restauracje, które serwują włoskie dania. Różnice wyczuwa nie tyle w sposobie przyrządzania i podawania potraw, ile w preferencjach smakowych Polaków i Włochów.
Czasami zdarzy mi się zajrzeć do włoskiej kuchni i z tego, co zauważyłem, to Polacy lubią mocniejsze smaki, na przykład czosnek w Polsce góruje, we Włoszech jest niszą, w makaronie w ogóle go nie czuć. Z kolei w Polsce wszyscy chcą, żeby było go czuć. Jak się przygotowuje włoskie danie, to żeby Polakowi zasmakowało bardziej, trzeba dodać tej nuty, wtedy powie "to jest dobre", bo łączy się włoski smak z tym polskim. Kucharz musi więc znaleźć równowagę pomiędzy krajami i daniami - mówi Nestor Grojewski.
Kucharz podkreśla, że trudno wskazać jeden dominujący trend, jeśli chodzi o gotowanie. Szefowie kuchni wprowadzają wiele nowości, ale to klient restauracji ma decydujący głos.Moda się rozwija w różnych kierunkach. W Polsce jest ostatnio moda na chipsy, wszystko staje się chipsami. To dosyć ciekawe, bo niektóre produkty są fajne, niektóre może trochę przedobrzone. Jest moda na rzeczy liofilizowane, bo wychodzą dość ciekawe smaki. Polecam próbować wszystkiego, nigdy się nie poddawać, iść do przodu, składać nowe rzeczy i będzie naprawdę bardzo fajnie - mówi Grojewski.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Enter Air: Pasażerowie nie chcą latać z Radomia
Wakacje.pl: Polacy ruszyli do biur podróży
UNWTO radzi jak zarządzać liczbą turystów w miastach
Ceny w biurach niższe niż przed tygodniem
Sąd UE kwestionuje pomoc dla KLM
IATA: decyzja USA pogłębi problemy finansowe przewoźników
PLL LOT uruchomią nowe połączenia
Teneryfa na Święta (23-30.XII) - okazyjnie odsprzedam
Które polskie restauracje zostały docenione przez Michelin?
Trzy firmy hotelowe pod jednym szyldem
Antalya wyrównuje przedpandemiczne wyniki
Połowa Polaków nocuje w hotelach?
Ryanair rezygnuje z obowiązkowych masek na pokładach samolotów
Komisja Europejska chce przedłużenia zamknięcia granic
Thomas Cook otwiera hotel w Egipcie