Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wakacje.pl_poszukiwany specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki Salon Firmowy ITAKA
- Pilotaż 9-11.10/ z Tuszyna do świętokrzyskiego
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
- Specjalista ds. turystyki - Wakacje.pl Zabrze
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI W BIURZE PODRÓŻY W...
- PŁATNY STAŻ W BIURZE PODRÓŻY W CENTRUM KRAKOWA
- specjalista ds. turystyki
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Poszukiwany pilot z Krakowa na 14.10.2024...
Doceniono warszawskie restauracje?
Włoski szef kuchni docenia kunszt oraz inwencję warszawskich kucharzy. Jego zdaniem wielu z nich prezentuje światowy poziom i potrafi zaserwować potrawy z najwyższej półki.
Z jego obserwacji wynika jednak, że jeśli chodzi o lokale z włoską kuchnią, to Polacy preferują dania o bardziej wyrazistym smaku, na przykład z dużą ilością czosnku. Zdaniem kucharza hollywoodzkich gwiazd przygotowywanie smacznych potraw wcale nie musi być ani skomplikowane, ani nawet bardzo czasochłonne.
Ostatnio dużo chodzę po Warszawie, próbuję polskich smaków i muszę powiedzieć, że Polacy teraz bardzo dobrze gotują. We Włoszech się dobrze gotuje, ale Warszawa ostatnio mnie zaskakuje kuchnią. To, co robią nasi kucharze w Warszawie, jest czasami rewelacyjne. Nie ma nic do poprawienia, robią takie dania, że chapeau bas! Poziom restauracji, tego, co kucharze robią w polskich restauracjach w Warszawie, jest coraz wyższy, nie ma się czego wstydzić, dania są pyszne - mówi agencji Newseria Lifestyle Nestor Grojewski, szef kuchni.
Nestor Grojewski przyznaje, że lubi też porównywać polskie restauracje, które serwują włoskie dania. Różnice wyczuwa nie tyle w sposobie przyrządzania i podawania potraw, ile w preferencjach smakowych Polaków i Włochów.
Czasami zdarzy mi się zajrzeć do włoskiej kuchni i z tego, co zauważyłem, to Polacy lubią mocniejsze smaki, na przykład czosnek w Polsce góruje, we Włoszech jest niszą, w makaronie w ogóle go nie czuć. Z kolei w Polsce wszyscy chcą, żeby było go czuć. Jak się przygotowuje włoskie danie, to żeby Polakowi zasmakowało bardziej, trzeba dodać tej nuty, wtedy powie "to jest dobre", bo łączy się włoski smak z tym polskim. Kucharz musi więc znaleźć równowagę pomiędzy krajami i daniami - mówi Nestor Grojewski.
Kucharz podkreśla, że trudno wskazać jeden dominujący trend, jeśli chodzi o gotowanie. Szefowie kuchni wprowadzają wiele nowości, ale to klient restauracji ma decydujący głos.Moda się rozwija w różnych kierunkach. W Polsce jest ostatnio moda na chipsy, wszystko staje się chipsami. To dosyć ciekawe, bo niektóre produkty są fajne, niektóre może trochę przedobrzone. Jest moda na rzeczy liofilizowane, bo wychodzą dość ciekawe smaki. Polecam próbować wszystkiego, nigdy się nie poddawać, iść do przodu, składać nowe rzeczy i będzie naprawdę bardzo fajnie - mówi Grojewski.
Komentarze
Tagi:
Starsze aktualności:
Sprawozdawczość z najmu krótkoterminowego coraz
Rozstrzygnięto konkurs Teraz Polska
Dokąd polecieli Polacy z Join
Ceny wycieczek delikatnie w
UNWTO: Turystyka bliska przekroczenia poziomów sprzed
Niskie zadowolenie klientów w
Komisja Europejska pracuje nad wzmocnieniem praw
Gdzie polecą Polacy na Święta i Nowy
Maroko promuje swoją kulturę w
Hotelarze obawiają się kosztów i niskiego
Wizz Air chwali się 100 milionami
Enter Air: Pasażerowie nie chcą latać z Radomia
Wakacje.pl: Polacy ruszyli do biur podróży
UNWTO radzi jak zarządzać liczbą turystów w miastach
Ceny w biurach niższe niż przed tygodniem
Sąd UE kwestionuje pomoc dla KLM
IATA: decyzja USA pogłębi problemy finansowe przewoźników
PLL LOT uruchomią nowe połączenia
najpiękniejsze miejsca na świecie - warto tam być!
Które polskie restauracje zostały docenione przez Michelin?
Trzy firmy hotelowe pod jednym szyldem
Antalya wyrównuje przedpandemiczne wyniki
Połowa Polaków nocuje w hotelach?
Ryanair rezygnuje z obowiązkowych masek na pokładach samolotów
Komisja Europejska chce przedłużenia zamknięcia granic
Thomas Cook otwiera hotel w Egipcie
Rainbow przewyższył Thomasa Cooka?
FlixMobility przejmuje amerykańskiego przewoźnika
Grupa Air France - KLM dodaje SAF do paliwa na wszystkich lotach
Dopłaty do wycieczek szkolnych dla wybranych
Sun&Fun Holidays odświeża swoje logo
Nowy przewoźnik lotniczy z certyfikatem