Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Turecka kuchnia promowana na gali oskarowej
Podczas gali rozdania Oskarów, światowej sławy gwiazdy miały okazję spróbować specjałów kuchni tureckiej. Stało się to możliwe dzięki staraniom Tureckiego Stowarzyszenia Integracji Międzypokoleniowej (T-ONE).
Celem działalności stowarzyszenia jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie. Udało się ten cel osiągnąć włączając tureckie przysmaki do tegorocznego menu oskarowego.
Na gali w Los Angeles Oskary zostały rozdane już po raz 91., a kolację dla zaproszonych gości przygotował oficjalny szef kuchni ceremonii oskarowej Wolfgang Puck i jego firma cateringowa. Zespół ten serwuje oskarowe dania już 25 raz. W tym roku do współpracy z głównym szefem kuchni zaproszono tureckich mistrzów gotowania Yigita Mirzaoglu i Cihana Kipcaka z restauracji Spago Istanbul.
Jako danie główne podano
- Ali Nazik - potrawę pochodzącą z regionu Gaziantep przygotowaną z mięsa i bakłażana,
- Visneli Zeytinyagli Yaprak Sarmasi (liście winogron z nadzieniem z ryżu podane z wiśnią) - potrawę często goszczącą na stołach podczas uroczystości, inspirowaną 500-letnią kuchnią pałacu osmańskiego, popularne danie kuchni egejskiej Asma Yapra nda Servis Edilen Levrek" czyli okoń na liściach winogron,
- Yag Mantisi - tradycyjną potrawę z miasta Kayseri - czyli małe pierożki nadziewane mięsem podawane z jogurtem, sosem i przyprawami.
Na deser podano baklawę z Gaziantep, a także deseru mlecznego z dodatkiem mastyksu - Damla Sakizli Muhallebi, który został podany według osmańskiej receptury sprzed 10. wieków, z syropem z granatu i ciastem kadayif.
W ceremonii wręczenia Oscarów, organizowanej od 1929 roku przez Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej, bierze udział wielu światowej sławy artystów, reżyserów, producentów i aktorów, w tym wybitne postaci Hollywood, projektanci mody i cała branża filmowa. Wieczór Oscarów emitowany na żywo w 200 różnych krajach, każdego roku przyciąga przed ekrany miliony widzów. Stał się znaczącym wydarzeniem medialnym na całym świecie.
Pojawienie się tradycyjnych tureckich smaków na tak prestiżowej imprezie jest ważnym krokiem w umacnianiu marki tego kraju. Podkreśliła to także przewodnicząca Stowarzyszenia T- ONE Demet Sabanc Çetindo an.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział biura turystyczne:
Itaka: nocne spotkanie z
Na ferie prowadzi Egipt, ale egzotyka także
Zamek Królewski na Wawelu podsumowuje
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Koleje Dolnośląskie przywrócą następne połączenia
Sfinks blisko kupna udziałów w jednej z sieci gastronomicznych
Heathrow ma pomysł na skrócenie czasu kontroli bezpieczeństwa
Spotkanie branży eventowej i turystyki biznesowej
System inteligentnych granic zwiększy bezpieczeństwo w UE
Świetny wizerunek turystyczny Niemiec na świecie
Rekordowe wyniki PKP Intercity
W przypadku lockdownu przedsiębiorcy będą mogli obsługiwać zaszczepionych?
Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP apeluje o otwarcie uzdrowisk
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Polska zobacz więcej - Weekend za pół ceny
Kontrowersyjny eksperyment British Airways
Fontanna di Trevi zostanie ogrodzona?
Początek roku pogłębił kryzys hotelarzy
