Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Kleopatra Piaseczno specjalista ds....
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- praca wychowawca - obóz rekreacyjny (j. ukraiński)
- Fostertravel.pl salon Warszawa - Specjalista ds...
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot wycieczki Macedonia 05-16.09.2022
- Wychowawca kolonijny, PILNE, Darłówko 14-23.08
- Szukam wychowawcy na kolonie w Darłówku 14-23.08
- Specjalista ds. turystyki w Salonie Wakacje.pl...

Co się działo podczas VI Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych?
Zakończył się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Ziołowe kwiaty - magiczne przyprawy. Kwiaty i zioła zagościły na talerzach, w kosmetykach, w kompozycjach florystycznych, a nawet w częściach garderoby. Wydarzenie odwiedziło liczne grono fanów zdrowego stylu życia, miłośników gastronomii, ogrodnictwa oraz turyści.
W tym roku dla gości festiwalu gotowali szefowie kuchni: Mariusz Siwak oraz Paweł Romankiewicz. W menu Mariusza Siwaka pojawiła się zupa z kwiatami liliowca, sałatka kwiatowo-warzywna z winegretem szczypiorkowo-koperkowym oraz kasza kuskus z bukietem ziół, warzyw i bakaliami. Paweł Romankiewicz zaserwował m.in.: kwiatowy bigos z młodej kapusty, ziołowe risotto z szarpaną wieprzowiną oraz pajdę ze smalcem z soczewicy z kiszonymi liliowcami.
Prelekcje o kwiatach jadalnych
Kwiaty jadalne i zioła były głównym tematem prelekcji dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych zaserwowała nam porządna dawkę wiedzy. Podczas dwóch dni festiwalu można było dowiedzieć się podstaw - które kwiaty są jadalne i co z nich zrobić oraz ciekawostek - które kwiaty są najpopularniejsze w danych zakątkach świata.
Prelekcje i warsztaty ogrodnicze
O edukację z zakresu ogrodnictwa zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Specjaliści z W. Legutko zajęli się edukacją młodszych oraz starszych uczestników festiwalu. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika, podczas których sadziły kwiaty jadalne. Dorośli chętnie słuchali prelekcji o zakładaniu ogrodów warzywno-ziołowych oraz kwiatowych.
Na prelekcje o tematyce ogrodniczej zapraszała również Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska. Prelegentka zabrała gości festiwalu w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis gdzie pokazała istniejące już założenia z kwiatami jadalnymi i ziołami. Podczas plenerowych prelekcji goście odwiedzili m.in. Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród lawendowy oraz orientalny. Podczas tego spaceru można było dowiedzieć się jak w ekologiczny sposób uprawiać kwiaty jadalne, zioła oraz warzywa.
Profesor Krzymińska to również międzynarodowy sędzia florystyki oraz mistrz w zawodzie florysta. Jej prace można było podziwiać podczas pokazów florystycznych. Zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim na scenie głównej powstały bukiety oraz kompozycje w szkle z ziołami.
Konkurs florystyczny
W czasie tegorocznej edycji Kulinarnego Festiwalu obyły się, aż 3 konkursy florystyczne. W sobotę kursantki Policealnej Szkoły Cosinus Plus zmagały się w konkursie drużynowym Kwiatowa Garderoba w kategorii strój oraz konkursie indywidualnym Kwiatowa Garderoba - nakrycie głowy. W ramach pierwszej kategorii z gałązek drzew, liści traw oraz kwiatów powstały dwie wyjątkowe suknie. Głosem publiczności zwyciężyła drużyna pn. Lawenda w składzie - Yauheni Pastsiarniak, Olena Zubko, Alla Lazutkina, Katarzyna Kobyłt. W kategorii nakrycie głowy zwyciężyła - Cecylia Dyjak. W niedzielę do konkursu stanęły kursantki Policealnej Szkoły Żak, przygotowując kwiatowy letni bukiet. Głosem jury zwyciężyła - Malwina Oćwieja.
Pokazy i warsztaty carvingu
Podczas festiwalu nie zabrakło carvingu. Na scenie głównej wystąpił mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski. Podczas pokazów zaprezentował swoją technikę i stworzył niezwykłe działa sztuki. Pod okiem mistrza można było spróbować własnych sił w carvingu.
Kuchnia kosmetyczna
Miłośnicy naturalnej pielęgnacji skóry, mogli wziąć udział w pokazach kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska zaprezentowała jak przygotować wodę Królowej Węgier z rozmarynem i lawendą oraz oliwkę do pielęgnacji dłoni z lawendy i rumianku. Indywidualnych porad dotyczących pielęgnacji skóry można było zaczerpnąć na stoisku ekspertki.
Podczas wydarzenia nie zabrakło animacji. W ramach warsztatów można było zrobić wianek z kwiatów, gałązek i ziół. Na zajęcia dla najmłodszych zapraszała również Hortiteriapia oraz Dobrzycówka. Oprócz stoisk z animacjami i atrakcjami, można było również zrobić zakupy. Swoje specjały prezentowało ponad 40 wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Soberry (przetwory z jagody kamczackiej), Wio Eko czy Browar Edi. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja oraz Serce natury, a asortyment ogrodniczy można była uzupełnić u W. Legutko (nasiona), Szkółka Roślin Hortulus (kwiaty jadalne, zioła) oraz Navikula (eko doniczki i osłonki). Tradycyjnie już podczas festiwalu rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze stoisko handlowe. Jury przy ocenie pod uwagę brało m.in.: estetykę stoiska, sposób obsługi, punkty przyznawane były również za kreatywność. W tym roku bezkonkurencyjna okazała się firma Dobrzycówka, wyróżnienie otrzymała Ecokolonia.
Komentarze
Światowa Rada Podróży i Turystyki (WTTC) oraz Europejska Komisja Turystyki (ETC) ostrzegają, że ożywienie sektora turystycznego może być poważnie zagrożone, jeśli prawie 1,2 mln miejsc pracy w całej UE pozostanie nieobsadzonych. WTTC w swojej...
Tagi:
Dział gastronomia:
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Poznań po raz 16 gospodarzem Festiwalu Dobrego
Gdzie szukać ofert pracy w Łodzi bez
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może
OLX: więcej pracowników odpowiada na oferty pracy w
Dział biura turystyczne:
Mniej turystów przyjeżdża do Grecji drogą
UMWM kieruje sprawę pielgrzymki do Medjugorje do organów
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Niemiecka turystyka wyjazdowa przekroczy przedpandemiczne poziomy w ciągu 2
Starsze aktualności:
OTI Holding otwiera nowy hotel w
Użytkownicy Pyszne.pl wybrali najlepsze
Coffeedesk nawiązuje współpracę ze
Litwa znosi obostrzenia i otwiera się na
Dziś wypada Międzynarodowy Dzień Przewodnika
Czechy wprowadziły nowe zasady
Jakie wybrać ubezpieczenie na
Ruszyły zapisy na 12. edycję New Trends in
Minister zdrowia o znoszeniu
IATA: sprzedaż biletów rośnie w miarę znoszenia
Rejsy wycieczkowe coraz
Gastronomia Moxy Poznań Airport najlepsza w sieci
Linie Emirates będą promować saudyjską
Kolejne kraje łagodzą ograniczenia
Słowacja: nowe zasady dla hoteli, gastronomii, czy ośrodków
PKP InterCity zostawia pasażerów na pastwę losu
Polregio uruchamia dodatkowe trasy na wakacje
Turcja uruchomiła program certyfikacji sanitarnej dla branży turystycznej
Które miasta zyskują na popularności wśród turystów?
Postawa piłkarzy pomaga w promocji turystycznej Chorwacji
Kayak startuje z nową aplikacją
Dokąd latało najwięcej czarterów z Katowice Airport?
Rozważania nad przywróceniem kwarantanny kolejnym problemem turystyki
Komisja Europejska robi krok w stronę likwidacji zmiany czasu
PHH szkoli zespoły sprzedażowe
Turystyka bez pełnego dofinansowania? (aktualizowane)
Rusza drugi przetarg na rozbudowę terminalu gdańskiego lotniska
Polska ureguluje wynajem mieszkań przez Airbnb
Wyniki branży turystycznej mogą zostać osłabione
Turyści chętniej spędzają Wielkanoc z biurami podróży
ULC: dobre pierwsze półrocze dla polskich lotnisk
Norwegian przedłuża umowę z Amadeus
Hotel w bazie Wehrmachtu jako atrakcją Świnoujścia?
