Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. Turystyki - Nadarzyn
- Sun&Fun Holidays zaprasza REZYDENTÓW do...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki Warszawa
- Manager Regionalny (dolnośląskie, łódzkie,...
- Spacjalistka/-ta ds. ds. turystyki z j....
- Sprzedam biuro podróży w Gliwicach
- Poszukuję pilotów
- BIURO PODRÓŻY W PRUSZKOWIE
- Pracownik biura turystycznego w Katowicach

Co się działo podczas VI Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych?
Zakończył się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Ziołowe kwiaty - magiczne przyprawy. Kwiaty i zioła zagościły na talerzach, w kosmetykach, w kompozycjach florystycznych, a nawet w częściach garderoby. Wydarzenie odwiedziło liczne grono fanów zdrowego stylu życia, miłośników gastronomii, ogrodnictwa oraz turyści.
W tym roku dla gości festiwalu gotowali szefowie kuchni: Mariusz Siwak oraz Paweł Romankiewicz. W menu Mariusza Siwaka pojawiła się zupa z kwiatami liliowca, sałatka kwiatowo-warzywna z winegretem szczypiorkowo-koperkowym oraz kasza kuskus z bukietem ziół, warzyw i bakaliami. Paweł Romankiewicz zaserwował m.in.: kwiatowy bigos z młodej kapusty, ziołowe risotto z szarpaną wieprzowiną oraz pajdę ze smalcem z soczewicy z kiszonymi liliowcami.
Prelekcje o kwiatach jadalnych
Kwiaty jadalne i zioła były głównym tematem prelekcji dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych zaserwowała nam porządna dawkę wiedzy. Podczas dwóch dni festiwalu można było dowiedzieć się podstaw - które kwiaty są jadalne i co z nich zrobić oraz ciekawostek - które kwiaty są najpopularniejsze w danych zakątkach świata.
Prelekcje i warsztaty ogrodnicze
O edukację z zakresu ogrodnictwa zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Specjaliści z W. Legutko zajęli się edukacją młodszych oraz starszych uczestników festiwalu. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika, podczas których sadziły kwiaty jadalne. Dorośli chętnie słuchali prelekcji o zakładaniu ogrodów warzywno-ziołowych oraz kwiatowych.
Na prelekcje o tematyce ogrodniczej zapraszała również Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska. Prelegentka zabrała gości festiwalu w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis gdzie pokazała istniejące już założenia z kwiatami jadalnymi i ziołami. Podczas plenerowych prelekcji goście odwiedzili m.in. Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród lawendowy oraz orientalny. Podczas tego spaceru można było dowiedzieć się jak w ekologiczny sposób uprawiać kwiaty jadalne, zioła oraz warzywa.
Profesor Krzymińska to również międzynarodowy sędzia florystyki oraz mistrz w zawodzie florysta. Jej prace można było podziwiać podczas pokazów florystycznych. Zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim na scenie głównej powstały bukiety oraz kompozycje w szkle z ziołami.
Konkurs florystyczny
W czasie tegorocznej edycji Kulinarnego Festiwalu obyły się, aż 3 konkursy florystyczne. W sobotę kursantki Policealnej Szkoły Cosinus Plus zmagały się w konkursie drużynowym Kwiatowa Garderoba w kategorii strój oraz konkursie indywidualnym Kwiatowa Garderoba - nakrycie głowy. W ramach pierwszej kategorii z gałązek drzew, liści traw oraz kwiatów powstały dwie wyjątkowe suknie. Głosem publiczności zwyciężyła drużyna pn. Lawenda w składzie - Yauheni Pastsiarniak, Olena Zubko, Alla Lazutkina, Katarzyna Kobyłt. W kategorii nakrycie głowy zwyciężyła - Cecylia Dyjak. W niedzielę do konkursu stanęły kursantki Policealnej Szkoły Żak, przygotowując kwiatowy letni bukiet. Głosem jury zwyciężyła - Malwina Oćwieja.
Pokazy i warsztaty carvingu
Podczas festiwalu nie zabrakło carvingu. Na scenie głównej wystąpił mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski. Podczas pokazów zaprezentował swoją technikę i stworzył niezwykłe działa sztuki. Pod okiem mistrza można było spróbować własnych sił w carvingu.
Kuchnia kosmetyczna
Miłośnicy naturalnej pielęgnacji skóry, mogli wziąć udział w pokazach kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska zaprezentowała jak przygotować wodę Królowej Węgier z rozmarynem i lawendą oraz oliwkę do pielęgnacji dłoni z lawendy i rumianku. Indywidualnych porad dotyczących pielęgnacji skóry można było zaczerpnąć na stoisku ekspertki.
Podczas wydarzenia nie zabrakło animacji. W ramach warsztatów można było zrobić wianek z kwiatów, gałązek i ziół. Na zajęcia dla najmłodszych zapraszała również Hortiteriapia oraz Dobrzycówka. Oprócz stoisk z animacjami i atrakcjami, można było również zrobić zakupy. Swoje specjały prezentowało ponad 40 wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Soberry (przetwory z jagody kamczackiej), Wio Eko czy Browar Edi. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja oraz Serce natury, a asortyment ogrodniczy można była uzupełnić u W. Legutko (nasiona), Szkółka Roślin Hortulus (kwiaty jadalne, zioła) oraz Navikula (eko doniczki i osłonki). Tradycyjnie już podczas festiwalu rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze stoisko handlowe. Jury przy ocenie pod uwagę brało m.in.: estetykę stoiska, sposób obsługi, punkty przyznawane były również za kreatywność. W tym roku bezkonkurencyjna okazała się firma Dobrzycówka, wyróżnienie otrzymała Ecokolonia.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla
Polacy rzadziej jadają posiłki poza
Hilton uznany za najlepsze miejsce do
Dział biura turystyczne:
EXIM nagradza swoich najlepszych
UNWTO: Turystyka bliska przekroczenia poziomów sprzed
Komisja Europejska pracuje nad wzmocnieniem praw
Starsze aktualności:
Sopot podsumowuje spotkania biznesowe za
Radość i zabawa będą nadawać ton w
Początek roku nie napawa hotelarzy
Bezpieczeństwo komputerów gości też jest
FlixBus kończy 10 lat i chwali się
Zaproszenie największe targi turystyki przyjazdowej w
Ubezpieczenie na wyjazd na
Na wyspie Uznam nie chcą turystów z
Jak wypadają długie weekendy w
PKP InterCity zostawia pasażerów na pastwę losu
Polregio uruchamia dodatkowe trasy na wakacje
Turcja uruchomiła program certyfikacji sanitarnej dla branży turystycznej
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą kraju
Turyści chętniej spędzają Wielkanoc z biurami podróży
PHH szkoli zespoły sprzedażowe
Rozważania nad przywróceniem kwarantanny kolejnym problemem turystyki
Komisja Europejska robi krok w stronę likwidacji zmiany czasu
Które miasta zyskują na popularności wśród turystów?
Postawa piłkarzy pomaga w promocji turystycznej Chorwacji
ULC: dobre pierwsze półrocze dla polskich lotnisk
Turystyka bez pełnego dofinansowania? (aktualizowane)