Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
PMR: w 2009 roku niska dynamika wzrostu rynku restauracyjnego w Polsce
PMR opublikowała właśnie raport pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2010". Według zebranych danych w 2009 roku w Polsce nastąpi spowolnienie rynku gastronomicznego.
W 2008 roku rynek restauracji, fast food, kawiarni oraz barów alkoholowych zanotował wartość 19,4 mld zł, co oznaczało wzrost o 6,6% w porównaniu do roku 2007. PMR przewiduje, że w latach 2009-2010 rynek ten będzie rósł wolniej, bo ok. 3-4% rocznie.
Powodem słabej kondycji będzie oczywiście kryzys gospodarczy, który skłania konsumentów do szukania oszczędności. Ponadto sieci restauracyjne nie będą się szybko rozwijać, bo zaostrzyły się kryteriów udzielania kredytów.
Kryzys może jednak pozytywnie wpłynąć na obroty fast foodów. Konsumenci o bardziej utrwalonych przyzwyczajeniach będą raczej wybierać tańszą ofertę niż zupełnie rezygnować z usług gastronomicznych.
Dlatego zainteresowaniem mogą się cieszyć również lokale segmentu fast casual (format przejściowy między fast food a restauracją). Z raportu wynika, że na kryzysie mniej mogą ucierpieć również pizzerie. Wydaje się, że najbardziej zagrożonym segmentem są typowe restauracje.
PMR zapytał respondentów o czynniki jakie mogłyby pomóc w rozwoju przedsiębiorstw obecnych na rynku gastronomicznym w przyszłości. Okazuje się, że firmy najbardziej liczą na wzrost zamożności społeczeństwa. Jedna na pięć firm liczy na własne działania marketingowe, a jedna na sześć - na lojalność wobec ich marki. Stosunkowo wysoki odsetek firm (14%) oczekuje, że fuzja z inną firma lub inwestor przyczyni się do rozwoju ich sieci.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział badania rynku i analizy:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Meksyk: zabójstwo w kurorcie turystycznym
Jesienią pierwszych gości przyjmie Hotel Best Western Premier Kraków
Łódź: będzie przewóz osób z lotniska do centrum miasta
Germanwings sprzedaje bilety od 9 euro
Miasteczko westernowe zamiast słowiańskich wojów
Fałszywy alarm na krakowskich Balicach
Hotele.Oceniacz.pl uruchomił nową opcję: znajdź znajomego w hotelu
Rosjanie postanowili przywitać Nowy Rok na zagranicznych wojażach
Incentive na żaglowcu "Fryderyk Chopin"
Travelplanet.pl liczy na wzrost przychodów
Tatry - ogłoszono lawinową trójkę
Jesienią PKP Intercity zlikwiduje nierentowne połączenia
Norwegia: 40 sekund od katastrofy lotniczej!
EasyJet zaprasza na święto wina we Francji
