Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Młodzi i świetnie wyszkoleni kelnerzy wyjeżdżają na Zachód
Coraz częściej młodzi i świetnie wyszkoleni kelnerzy wyjeżdżają pracować na Wyspy Brytyjskie, lub do innych zachodnich państw. Biegle posługują się językami obcymi, mają doskonałe wpisy w CV - najczęściej pracę w renomowanych hotelach międzynarodowej sieci.
W ten sposób z wrocławskiego hotelu Radisson Sas w ostatnich tygodniach wyjechała najlepsza barmanka i czterech bardzo dobrych kelnerów. Z Sheratona w ciągu kilku miesięcy odeszło 11 osób - sześcioro z nich wyjechało do zachodnich placówek tej samej sieci, a pięcioro odeszło do zagranicznej konkurencji.
Właściwie duże sieci hoteli umożliwiają polskim pracownikom przeprowadzkę na Zachód.
Już teraz spora część byłych pracowników wrocławskiego Radissona pracuje w hotelu w irlandzkim Athlone i awansowała np. ze stanowiska stewarda na kucharza lub z kelnera na kierownika sali. Polscy pracownicy są wysoko cenieni, bo jak zauważają zagraniczni pracodawcy, mają wysokie predyspozycje do pracy w tzw. hospitality business (usługach gościnnych).
W Polsce kelnerzy czy pomocnicy kuchenni rzadko zarabiają więcej niż 1200 PLN brutto, nawet jak pracują w hotelach renomowanych sieci. Na Zachodzie, pracując na tych samych stanowiskach mogą liczyć nawet na pięciokrotnie wyższe zarobki - i to jest dla wielu wystarczający powód do wyjazdu.
Bywa tak, że kelnerzy pracują w zagranicznych obiektach rok, dwa, a potem wracają do Polski - kończą studia, i zatrudniają się w hotelu, w którym zaczynali. Ale większość jednak docenia poziom życia i zarobków za granicą i finalnie zostaje w Wielkiej Brytanii, Irlandii, czy też w Austrii.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
50 lecie marki ważnej dla światowego
Enoturystyka rozwija się w
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Będzie terminal do odpraw autobusów w Krościenku
Linie lotnicze Direct Fly już nie wrócą
Z Warszawy do Moskwy PKP Intercity już od maja 2007!
Ruch lotniczy po III kwartałach: spadek w segmencie przewoźników regularnych
Sheraton oferuje apartamenty mieszkalne
MKL wyrzucają GOPR z kompleksu Śnieżki?
SAS strajkuje. Odwołano połączenia z Polską
Kto podróżował z biurem BEDUIN
Oficjalnie potwierdzono termin i trasę papieskiej pielgrzymki
Pałac w Wilanowie dostał 25 mln zł na rewitalizację
Warszawa: powstanie nowy czterogwiazdkowy hotel PUHiT
Amadeus i LCC Grupa Polska - umowa o współpracy
"Turysta 2006" dla Zanussiego na Festiwalu Filmów Turystycznych w Płocku
WIT i PTTK przeciw nieuczciwym przewodnikom
444444 pasażerów Norwegian w Krakowie
Nord Express na trasie autobusowej Słupsk - Ustka
Lato z "Gazetą" na sopockim Monciaku
W 2006 r. Rosjanie upodobali sobie Egipt
Karczma Mazurska serwuje najlepsze dania mazurskie
TOPR: wiosna w górach również niebezpieczna dla turystów
klub podróży horyzonty-wycieczki