TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Unia Europejska a gulasz

Od momentu wstąpienia Czech do UE (1 maja) z restauracyjnego menu zniknie m.in. gulasz, który dla lepszego smaku był wielokrotnie odgrzewany i lekko przypalony. Od wielu lat u naszych południowych sąsiadów obowiązują przepisy sanitarne, które zakazują podawania odgrzewanych potraw. Nie były one jednak przestrzegane w praktyce.


W czeskim menu pozostaną natomiast popularne zgliwiałe ołomunieckie serki; podaje się je np. panierowane, albo zapiekane, np. w cieście na placki ziemniaczane. Pozostaną także na czeskich stołach podawane na zimno, marynowane w occie niewielkie serdelki - utopence (topielce).

Wyrabiany z buraczanej melasy czeski rum - tuzemsky - w związku z zastrzeżeniami UE musiał zmenić nazwę na na "tuzemak", czyli "miejscowy".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
czeski rum tuzemsky tuzemak czechy gulasz zgliwiałe ołomunieckie serki utopence topielce przepisy sanitarne Unia Europejska


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję