Festiwal golonki w Szczyrku!
W Szczyrku trwa festiwal golonki. Gospoda Polska zaprasza wszystkich miłośników wieprzowego mięsa na golonkę podaną na 16 sposobów.
Szymon Kamuda, szef kuchni w restauracji Godpoda Polska, specjalne menu układał przez wiele dni. W karcie golonka pojawia się aż na 16 sposobów. Można spróbować między innymi: golonki zrumienionej przez podlanie alkoholem, "wiślańskiej" z grochem i kapustą, "zbójnickiej", czyli z oscypkiem w środku, "od cepra" to podawana z sosem czosnkowym i pieczonej na grillu. Golonka po "królewsku" to pieczona w piecu i polana sosem borowikowym. Kucharz poleca własną wersję "Aromat Dalekiego Wschodu" - na bazie sosu sojowego, orientalnie pachnącą imbirem, czosnkiem, goździkami i miodem. Kamuda przygotowywał listę dań wraz z kolegą, pracującym w niemieckiej restauracji, którego potrawy wystawiane były na festiwalu golonki w Bad Windsheim w Niemczech.
Kamuda wyznaje - Sami ją peklujemy. Mam na to specjalną recepturę, ale jej nie podam, bo jest tajna. Dzięki peklowaniu mięso nabiera specyficznego smaku i koloru - nie jest szare, ale apetycznie czerwono-różowe. U producenta zamawiamy tylko przednie golonki, bo są mniejsze. Tylne są tak potężne, że do zjedzenia przez jedną osobę praktycznie niemożliwe
Golonka jest rewelacyjna na rozgrzanie w mroźne dni. Podawana jest zawsze na gorąco i dobrze doprawiona. Dodatkowo ma tyle kalorii, co trzy duże pączki. Jedzą ją głównie panowie. Dla pań przygotowana jest specjalna wersja "delikatna", czyli gotowana i podawana z warzywami.
Golonka jest charakterystycznym daniem Czechów, Niemców i Austriaków. W wielu miastach kucharze organizują festiwale z jej udziałem. W Bielsku-Białej już od kilku lat odbywa się święto golonki, podczas którego smakosze zjadają jej aż dwie tony.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
KAMUDA
[2007-10-26 22:18 83.29.231.*]
nie ma lepszego kucharza niż szymon !!!! odpowiedz »
szymon wcale nie jest taki dobry !!!
[2007-11-17 11:14 81.219.220.*]
misiek
[2009-10-11 03:04 77.98.153.*]
zastonow sie,bylismy jak jedenwedwoja odpowiedz »
[2009-10-25 18:13 83.22.107.*]
a ja nie polecam tej "gospody". Zamówiłam dziś Przysmak Pyzdy - miała to byc kiełbasa swojska z cebulą, a była najzwyklejsza kiełbasa zwyczajna... :(. Na dodatek kelner na moją sugestię, iz nie jest to kiełbasa swojska ironicznie odpowiedział "Pani jest z innej wioski, my tu mamy taką swojską"... Oj, bardzo nieapetyczna sytuacja... ciekawe jaka jest tak golonka i z czego mają schabowy? Hmm.. w sumie wolę nie próbować... pewnie też takie jak "zwyczajne"... jak swojska. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział biura turystyczne:
ITAKA kończy współpracę z największym
ECTAA wybrała preferowany kierunek podróży na 2025
Starsze aktualności:
Katastrofa na Odrze może się
Emirates uruchamiają powietrzne
Włochy nieoczywiste - zachęta do
NIK skontrolowała lotnisko w
Jest decyzja środowiskowa dla
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
Tłumy wczasowiczów nad świętokrzyskim zalewem!
Interferie: w III kwartale wzrost zysków i frekwencji
Akcje firmy Amadeus w obrocie na hiszpańskim parkiecie
Gry miejskie sposobem na ożywienie turystyki
Uwaga! Zlotehotele.pl - nieuczciwa rezerwacja pokojów hotelowych przez internet!
Toruń: otwarcie pierwszego w Polsce hotelu B&B
Wzrost sprzedaży autobusów w pierwszej połowie 2005 r.
Spotkania z podróżnikami na Targach Lato 2011
Rozstrzygnięto konkurs na Kucharza Roku 2008
Pociągiem retro na narty pod sam stok?
Tatry: ratownicy odnaleźli zwłoki hiszpańskiego turysty
Ruszył konkurs Switzerland Tourism pt. Dlaczego latem warto jechać do Szwajcarii?
Nowa oferta otwartych szkoleń kelnerskich firmy H&R System