TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Festiwal golonki w Szczyrku!

W Szczyrku trwa festiwal golonki. Gospoda Polska zaprasza wszystkich miłośników wieprzowego mięsa na golonkę podaną na 16 sposobów.


Szymon Kamuda, szef kuchni w restauracji Godpoda Polska, specjalne menu układał przez wiele dni. W karcie golonka pojawia się aż na 16 sposobów. Można spróbować między innymi: golonki zrumienionej przez podlanie alkoholem, "wiślańskiej" z grochem i kapustą, "zbójnickiej", czyli z oscypkiem w środku, "od cepra" to podawana z sosem czosnkowym i pieczonej na grillu. Golonka po "królewsku" to pieczona w piecu i polana sosem borowikowym. Kucharz poleca własną wersję "Aromat Dalekiego Wschodu" - na bazie sosu sojowego, orientalnie pachnącą imbirem, czosnkiem, goździkami i miodem. Kamuda przygotowywał listę dań wraz z kolegą, pracującym w niemieckiej restauracji, którego potrawy wystawiane były na festiwalu golonki w Bad Windsheim w Niemczech.

Kamuda wyznaje - Sami ją peklujemy. Mam na to specjalną recepturę, ale jej nie podam, bo jest tajna. Dzięki peklowaniu mięso nabiera specyficznego smaku i koloru - nie jest szare, ale apetycznie czerwono-różowe. U producenta zamawiamy tylko przednie golonki, bo są mniejsze. Tylne są tak potężne, że do zjedzenia przez jedną osobę praktycznie niemożliwe

Golonka jest rewelacyjna na rozgrzanie w mroźne dni. Podawana jest zawsze na gorąco i dobrze doprawiona. Dodatkowo ma tyle kalorii, co trzy duże pączki. Jedzą ją głównie panowie. Dla pań przygotowana jest specjalna wersja "delikatna", czyli gotowana i podawana z warzywami.

Golonka jest charakterystycznym daniem Czechów, Niemców i Austriaków. W wielu miastach kucharze organizują festiwale z jej udziałem. W Bielsku-Białej już od kilku lat odbywa się święto golonki, podczas którego smakosze zjadają jej aż dwie tony.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
golonka festiwal święto golonki Szczyrk w Szczyrku Szymon Kamuda Gospoda Polska kucharz jedzenie kosztowanie mięsa wieprzowego pieczona z swieto peklowanie


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję