TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wystawy kulinarne z greckich muzeach

Turyści, którzy podczas weekendu wybiorą się na wycieczkę po greckich muzeach, będą mieli okazję, by zobaczyć jak wyglądało kulinarne życie starożytnej Grecji. Wystawy poświęcone historii greckiej kuchni zorganizowało Ministerstwo Kultury z okazji trwających od sierpnia do listopada Europejskich Dni Dziedzictwa. - Mimo że nie posiadamy żadnych źródeł pisanych z epoki brązu, dzięki analizom resztek pokarmu, które przetrwały w starożytnych naczyniach, udało się odtworzyć niektóre przepisy kulinarne z tamtego okresu - wyjaśnił przedstawiciel greckiego resortu kultury.


Pośród odtworzonych przepisów znalazły się miedzy innymi "miodowe kulki w sezamie", "figi obtoczone migdałami" oraz potrawy przygotowane na bazie wina jęczmienia i serów. W muzeach można będzie się dowiedzieć jak wyglądała dieta starożytnego sportowca oraz zobaczyć naczynia kuchenne z czasów starożytnych. Odtworzona również została droga, jaka musiały przebyć przyprawy, aby dotrzeć do Grecji.

To juz druga taka wystawa zorganizowana w Grecji. Poprzednia odbyła się w ubiegłym roku.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Wystawy kulinarne z greckich muzeach muzeum wystawa Grecja w Grecji kulinaria gastronomia starożytna Grecja Ministerstwo Kultury Europejskie Dni Dziedzictwa przepisy kulinarne kuchnia grecka miodowe kulki w sezamie figi obtoczone migdałami dla turystów turyści zwiedzający dla zwiedzających dieta starożytnych greków muzea greckie naczynia jedzenie starozytnej na starożytnej potrawy życie


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję