TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Krakowski Wawel został wzbogacony w nową iluminację świetlną

Zamek Królewski na Wawelu może się pochwalić nową iluminacją. Oświetlenie składa się z 520 jupiterów i kosztowało ponad 1,8 mln zł. Jak poinformował Michał Pytlik z Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu, projekt nowej iluminacji Wzgórza Wawelskiego wynikł z precyzyjnych wytycznych konserwatorskich.


Najlepiej oświetlone zostały Katedra oraz Zamek Królewski, a zatem obiekty o największej wartości zabytkowej tudzież symbolicznej. Specjalnie zaakcentowane światłem zostały wieże należące do obu budowli. Mocno oświetlone są baszty gotyckie - Lubranki, Sandomierska oraz Złodziejska. Owe elementy architektury są punktami wysokościowymi zabudowy Wawelskiego Wzgórza.

Nowa iluminacja jest najlepiej widoczna od strony zachodniej, tzn. z Bulwarów Wiślanych, północnej - oś Plant, ulic Podzamcze oraz Kanonicza, a ponadto od wschodu, czyli od ulic Grodzkiej i św. Gertrudy.

Prace nad nowym oświetleniem Wawelu trwały blisko dwa miesiące. Zamontowanych zostało w tym czasie 520 jupiterów, położono w sumie prawie 13 km kabli, zamontowano sześć kilkunastometrowych masztów oraz słupów oświetleniowych, a ponadto dwa nowe punkty zasilania. Instalacja jest energooszczędna. Inwestycja pochłonęła ponad 1,8 mln złotych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Krakowski Wawel iluminacja świetlna Michał Pytlik wytyczne konserwatorskie Zamek Królewski Lubranka baszta Sandomierska baszta Złodziejska Wawelskie Wzgórze Planty Podzamcze Kanonicza Bulwary Wiślane




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję