TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Tradycyjne potrawy Warmii i Mazur będą elementem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa

Warmińsko-mazurskie jako pierwsze województw w Polsce przystąpiło do programu mającego na celu promowanie charakterystycznych dla regionu potraw. Powstały specjalnie oznakowane restautacje, w których serwowane są tradycyjne dania. Warmińsko-mazurskie uczestniczy w ten sposób w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.


O pomyśle wiemy od Andrzeja Ryńskiego, marszałka województwa. W menu typowym dla regionu możemy spodziewać się dzyndzałków (pierożków z mięsem), śledzików po giżycku oraz sałatki z wędzonej ryby. Dla smakoszy nie zabraknie brei, czyli zupy mącznej ze skwarkami.
Ryński twierdzi, że w obecnych czasach szukamy tego co oryginalne i niepowtarzalne...a taka właśnie jest kuchnia, inna dla każdgo regionu Polski. Dlatego właśnie pełnia tak istotną rolę w promocji Warmii i Mazur.

Aż 22 podmioty wyraziły swoją chęć uzyskania licencji na używanie logo sieci. Mogą ją otrzymać producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybactwa, restauracje itp. W województwie maja również pojawić się tablice informujące gdzie można zjeść czy kupic coś zgodnego z tradycją regionu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Warmińsko-mazurskie tradycyjne potrawy kuchnia Dziedzictwo Kulinarne Dziedzictwa Kulinarnego mazur warmii i mazurskie krakowskie regionalna polskie regionalne kuchnia na Warmii Mazurach Warmia Mazury w warmińskie potrawa z warmi dania


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję