TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zdrowsze jedzenie w Nowym Jorku

W restauracjach w Nowym Jorku zostanie wprowadzony oficjalny zakaz stosowania sztucznych tłuszczów trans. Zakaz ten uchwaliła nowojorska rada ds. zdrowia.


Uchwała przyjęta została jednogłośnie. Zostanie ona wprowadzona w życie stopniowo, aby nie sprowadzić nagłych problemów na restauratorów. Od 1 lipca 2007 roku zabronione będzie używanie większości rodzajów olejów do smażenia, które zawierają tłuszcz trans. Całkowity zakaz ma nastąpić rok później.

Tłuszcze trans to izomery trans kwasów tłuszczowych. Powstają podczas procesu utwardzania olejów roślinnych. Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oleje roślinne są utwardzane przez uwodornienie. Właśnie w tym procesie powstają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. W ten sposób otrzymujemy np. twarde margaryny, ale nie tylko.

Tłuszcze trans są chętnie wykorzystywane przez restauratorów, gdyż bardzo poprawiają jakość ciast (im jest ich więcej, produkt smakuje lepiej). często znajdują się one również w daniach typu fast-food.

W postaci naturalnej tłuszcze trans występują tylko w mleku w niewielkich ilościach (max. 5%).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
tłuszcze trans zakaz używania w restauracjach Nowy Jork jedzenie restauracje zdrowie zdrowe jedzenie choroby serca cholesterol nowojorska rada ds. zdrowia w restauracji co nowym jorku kazimierz oleje tłuszczów izomery proces technologiczny




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję