Ogłoszenia
Ogłoszenia
- praca 100% zdalna dla biura podróży, elastyczne...
- Szukam Rezydenta zimowego na sezon 2025
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. turystyki - ITAKA Warszawa
- PRACOWNIK BIUROWY - OBSŁUGA KLIENTA
- ITAKA POZNAŃ PLAZA - STARSZY SPECJALISTA DS....
- wynajem zestaw sluchawkowy do oprowadzania...
- Praca w biurze podróży wakacje.pl w Pruszkowie
- Regionalny Manager Sieci Agencyjnej - region...
- Tłumaczenia języków europejskich w podróży
Co jemy w pracy?
Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je zaledwie jeden posiłek. Jest nim najczęściej drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy. Tak można podsumować wyniki badania "Co Polacy jedzą w pracy?" przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.
Z badania wyłania się obraz pracującego Polaka, który twierdzi, że odżywia się zdrowo (ponad 40% respondentów). Jednak trudno się z tym zgodzić, gdyż aż 32% ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek. Biorąc pod uwagę średni czas pracy, znaczy to, że w ciągu ośmiu godzin dostarczamy naszemu organizmowi jedną dawkę energii. Ponadto nasze menu jest dość monotonne i mało urozmaicone.
Dieta pracującego Kowalskiego
Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż 2 posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie - tak wskazało 73% badanych. Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu jada świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Za dobrą monetę można uznać fakt, że bardzo rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody takie jak kebaby, hamburgery czy hot dogi.
Zrób to sam lub zamawiaj!
Wyniki badania pokazują, że to co jemy w pracy najczęściej przygotowywane jest wcześniej w domu - jest to szczególnie charakterystyczne dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50 roku życia. Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach odwiedzają je średnio 1,6 razy w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad - najczęściej drugie danie, na które wskazało 60% badanych. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29, 27 i 26% respondentów).
Grunt to wiedzieć czego się nie chce!
Jak pokazują wyniki badania konsumenci są zgodni w kwestii rozumienia zdrowego odżywiania - niemal 80% respondentów definiuje je poprzez unikanie sztucznych składników, konserwantów i tłustych produktów. Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35% całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek w postaci chipsów, paluszków czy krakersów.
Ponadto 70% chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział badania rynku i analizy:
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
ETC: Turystyka wkracza w decydującą
Starsze aktualności:
Zrównoważony rozwój ważny dla
Nastroje wśród kwaterodawców nie
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Jakie trendy w europejskich
Skąd Polacy przylecą na
Wakacje.pl doceniają
Grecja spodziewa się rekordowych zysków z
Restauratorzy mają więcej propozycji dla alergików
Rozpoczął się karnawał w Wenecji
Agenci spotkają się w Warszawie
Szybka kolej połączyła europejskie stolice
Więźniowie zapraszają na ucztę
Ryanair otwiera pierwszą bazę w Polsce
Coraz większą popularnością cieszą się wyjazdy typu city break
Gość hotelowy zapłaci za negatywną opinię?
Eurolot uruchamia regularne połączenia do Popradu
Dobre perspektywy dla sezonu turystycznego w 2011 r.
Greckie smaki: dlaczego Polacy tak je lubią?
Zagraniczni turyści po Euro wrócą do Polski?
Dobry czas na rezerwację biletów
Turcja nie uzna cypryjskiej prezydencji UE
Rosjanie coraz chętniej odwiedzają Austrię
Harctur Kraków - obozy młodziezowe
ZAOCZNA STUDENTKA BIEGŁY WŁOSKI SZUKA PRACY
Biuro Viator, wczasy Rawda Bułgaria 15 września 2011- kto się wybiera?
