
Bydgoskie restauracje stawiają na tradycję
Już niedługo najlepsze bydgoskie restauracje podbiją serca swoich gości czerniną, białą kiełbasą oraz pączkami z ziemniaków i dyni. Najpierw jednak trzeba przekazać arkana wiedzy dotyczącej przygotowania tych dań samym kucharzom.
Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna zamierza promować województwo między innymi poprzez założoną za unijne pieniądze "Akademię kucharza regionu". W szkoleniach weźmie udział 50 kucharzy z Kujawsko-Pomorskiego oraz ponad setka specjalistów, którzy są związani z branżą turystyczną. Program zajęć przewiduje naukę przyrządzania gęsiny, kajmaku, kujawskich szynek i żurów, gotowania czerniny, pieczenia bab wielkanocnych, a także wędzenia ryb i nastawiania nalewki.
Nauczycielami kucharzy będą między innymi belgijski mistrz Jean Boss, będący prekursorem kuchni molekularnej w Polsce oraz Hieronim Błażejak - pomysłodawca Festiwalu Smaku w Grucznie.
Dzięki projektowi w menu bydgoskich restauracji mają pojawić się dania typowe dla Kujaw oraz Pomorza. Regionalizm w restauracjach jest światowym trendem.
Pierwszy "turnus" Akademii rusza 20 sierpnia. Wezmą w nim udział mistrzowie kulinarni z hotelu Brda. Rozszerzą oni swoją wiedzę na temat potraw z Kujaw, aby móc ją wykorzystać w przyszłości przy przyrządzaniu regionalnych potraw.
Szkolenie przejdą również kucharze z restauracji z hotelu Pod Orłem. Po kursie lokal chce wprowadzić do menu specjalną wkładkę z potrawami z Kujaw.
Zajęcia w Przysieku potrwają do końca listopada. Lokale, po ukończonym szkoleniu będą miały szansę na otrzymanie certyfikatu regionalnej kuchni. - Dostaną je te lokale, które będą serwować potrawy przyrządzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. I to nie wszystkie - tylko najlepsze! - mówi Justyna Malinowska z KPOT-u.
Powstanie ponadto mapa certyfikowanych lokali. Będzie ona dostępna w punktach informacji turystycznej oraz na stronach internetowych promujących turystykę.
Już teraz kulinarny szlak potraw regionalnych posiada województwo śląskie. Certyfikaty otrzymało ponad 20 restauracji. Tutaj akcja promowania śląskich smaków trwa już trzy lata. Kuchnia regionalna jest obecnie bardzo modna i staje się coraz bardziej popularna wśród turystów.
KPOT otrzymała na realizację autorskiego projektu "Akademia kucharza regionu" 1,3 mln zł z UE. Wszystkie warsztaty są bezpłatne. Na kolejne turnusy w Przysieku (pierwszy rozpoczyna się 20 sierpnia) są jeszcze wolne miejsca.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad morzem czekają na
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Nowy nabór do konkursu prac
WARS testuje płatności
Turystyka umacnia grupę Wirtualna
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Starsze aktualności:
Problemy po upadku niemieckiego
Które paszporty są najsilniejsze na
Dodatkowe środki na Podróże z klasą rozeszły się w 4
Grecja coraz popularniejsza, także przed
KE publikuje nowe wytyczne dot. praw
Branża noclegowa niegotowa na Lex
Wracają umiarkowane wzrosty cen wyjazdów
Renesans gastronomii na Pomorzu
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Ogrody Łazienek Królewskich częściowo
Polskie uzdrowiska - prywatyzować czy nie?
Bezpośrednie połączenie Warszawy z Druskienikami
Targi Lato - będzie się działo
Ośrodek Informacji Turystycznej Roku!
Konsolidacja Austrian z Tyrolean
Forum umieszcza bezmyślnie krzywdzące wypowiedzi
Uzdrowisko Konstancin-Zdrój na sprzedaż
PKP Intercity ogłosiło przetarg na 30 piętrowych wagonów
Niemcy budują swój hotel na mundial w Brazylii
Nowa inicjatywa warszawskiego hotelu
Coraz mniej przewoźników na polskich lotniskach