TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Bydgoskie restauracje stawiają na tradycję

Już niedługo najlepsze bydgoskie restauracje podbiją serca swoich gości czerniną, białą kiełbasą oraz pączkami z ziemniaków i dyni. Najpierw jednak trzeba przekazać arkana wiedzy dotyczącej przygotowania tych dań samym kucharzom.


Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna zamierza promować województwo między innymi poprzez założoną za unijne pieniądze "Akademię kucharza regionu". W szkoleniach weźmie udział 50 kucharzy z Kujawsko-Pomorskiego oraz ponad setka specjalistów, którzy są związani z branżą turystyczną. Program zajęć przewiduje naukę przyrządzania gęsiny, kajmaku, kujawskich szynek i żurów, gotowania czerniny, pieczenia bab wielkanocnych, a także wędzenia ryb i nastawiania nalewki.

Nauczycielami kucharzy będą między innymi belgijski mistrz Jean Boss, będący prekursorem kuchni molekularnej w Polsce oraz Hieronim Błażejak - pomysłodawca Festiwalu Smaku w Grucznie.

Dzięki projektowi w menu bydgoskich restauracji mają pojawić się dania typowe dla Kujaw oraz Pomorza. Regionalizm w restauracjach jest światowym trendem.

Pierwszy "turnus" Akademii rusza 20 sierpnia. Wezmą w nim udział mistrzowie kulinarni z hotelu Brda. Rozszerzą oni swoją wiedzę na temat potraw z Kujaw, aby móc ją wykorzystać w przyszłości przy przyrządzaniu regionalnych potraw.

Szkolenie przejdą również kucharze z restauracji z hotelu Pod Orłem. Po kursie lokal chce wprowadzić do menu specjalną wkładkę z potrawami z Kujaw.

Zajęcia w Przysieku potrwają do końca listopada. Lokale, po ukończonym szkoleniu będą miały szansę na otrzymanie certyfikatu regionalnej kuchni. - Dostaną je te lokale, które będą serwować potrawy przyrządzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. I to nie wszystkie - tylko najlepsze! - mówi Justyna Malinowska z KPOT-u.

Powstanie ponadto mapa certyfikowanych lokali. Będzie ona dostępna w punktach informacji turystycznej oraz na stronach internetowych promujących turystykę.

Już teraz kulinarny szlak potraw regionalnych posiada województwo śląskie. Certyfikaty otrzymało ponad 20 restauracji. Tutaj akcja promowania śląskich smaków trwa już trzy lata. Kuchnia regionalna jest obecnie bardzo modna i staje się coraz bardziej popularna wśród turystów.

KPOT otrzymała na realizację autorskiego projektu "Akademia kucharza regionu" 1,3 mln zł z UE. Wszystkie warsztaty są bezpłatne. Na kolejne turnusy w Przysieku (pierwszy rozpoczyna się 20 sierpnia) są jeszcze wolne miejsca.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna belgijski mistrz Jean Boss Hieronim Błażejak Festiwal Smaku w Grucznie Akademia kucharza regionu Kujawy Pomorze hotel Brda hotel Pod Orłem województwo śląskie Bydgoszcz szlak restauracji regionalnych turnusy w Przysieku kuchnia regionalna certyfikaty kuchni regionalnej punkty informacji turystycznej regionalizm kucharze warsztaty dla kucharzy szkolenia dla kucharzy branża turystyczna Bydgoszczy potrawy regionalne Bydgoszczy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję