Ogłoszenia
Ogłoszenia
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
Czego Polacy szukają w menu restauracji?
W ostatnim czasie widać poprawę nawyków żywieniowych wśród Polaków, coraz chętniej rezygnujemy z fast foodowych uczt na rzecz barów sałatkowych, czy iście domowych obiadków. Prawie połowa z nas szuka w menu restauracji propozycji zdrowszych dań.
86 proc. z nas traktuje jedzenie głównie jako przyjemność, atawistyczna potrzeba zaspokojenia głodu odgrywa tu mniejszą rolę. Większość z nas chciałaby zamawiać zdrowsze dania, ale przeszkadzają i w tym uprzedzenia. 69 proc. uważa, że takie potrawy są droższe, 52% twierdzi, że się "nie naje", co ciekawe 41 proc. nawet bez próbowania uznaje zdrową żywność za mniej smaczną.
Raport przygotowany przez Unilever Food Solution na temat trendów związanych z jedzeniem poza domem pokazuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych i świadomości coraz większej rzeszy klientów restauracji. Celem badania było zapoznanie się z opinią ludzi na temat zdrowego jedzenia serwowanego w lokalach. Wnioski pokazały, że chętnych na odchudzone menu, wzbogacone o zdrowsze produkty nie zabraknie.
Konsumenci co prawda nie domagają się rewolucyjnych zmian, ale drobne poprawki nie zaszkodzą. 44 proc. klientów restauracji uważa, że dania mogłyby zawierać więcej warzyw. 37% jest za obniżeniem zawartości tłuszczu w potrawach, a 32 proc. uważa, że należy wykorzystywać głównie świeże składniki. Za zmniejszeniem porcji jest 17 proc. (głównie kobiety). 7 proc. chętniej zamówiło by dania grillowane lub pieczone, z wyłączeniem smażonych.
Firma zamierza pomóc właścicielom lokali w przekonstruowaniu dotychczasowego menu. W tym celu Unilever Food Solution proponuje poradnik "Jedzenie kuszące i zdrowe". Zainteresowani znajdą tutaj wiele wskazówek jak przyrządzić najpopularniejsze dania tak aby zachowały swój aromat i smak, a przy tym stały się zdrowsze i bardziej wartościowe.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Dział centra informacji i promocji:
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Starsze aktualności:
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
Bądź miły dla dziewczynek, czyli BUT P@miętnik
Almatur - nowy katalog, nowe atrakcje
Polacy chętniej wyjeżdżają do Meksyku
Świętokrzyska ROT chce szkolić hotelarzy
Gdzie wyjeżdżają Polacy do wakacyjnej pracy?
Wszystkie hotele w Polsce pod jednym numerem telefonu
Zapowiada się nieudany Sylwester
Berlin odnotował wzrost liczby turystów
Kto może organizować wyłacznie turystykę krajową?
