Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
Jakie trendy obowiązują w cateringu?
Rynek gastronomiczny w Polsce co roku rośnie średnio o 2-3%. Z raportu firmy PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2013. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015" wynika, że wartość rynku gastronomicznego w Polsce wynosi około 18,5 mld zł. Z tego aż 4,5 mld złotych generują usługi cateringowe. To spory kawałek rynkowego tortu, na którym zyskać mogą wysokiej jakości obiekty gastronomiczne.
Co jednak zrobić żeby nasza oferta była oryginalna i konkurencyjna? Jakie trendy panują w cateringu? Na te pytania odpowiada Mariusz Tkaczyk specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel.
Finger food
To małe przekąski, mini dania, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość waha się pomiędzy 20 a 40ml. Finger food świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, bankietach i koktajlach. Sposób podania oraz wielość na jeden kęs sprawia, że te mini potrawy są bardzo wygodne do jedzenia. Można zaproponować zarówno słone tartinki, mini sandwicze, mini vol-au-vent, czyli francuskie ciasteczka z musami serowymi, jak i słodkie verrines czyli niewielkie desery podawane w szklanych pionowych naczyniach. Małe dania wyglądają bardzo ekskluzywnie i dodają splendoru każdej imprezie. Nasi goście je polubili i zamawiają je nie tylko na przerwy konferencyjne, ale także na imprezy firmowe i wesela.
Grill
W lecie wiele eventów i przyjęć okolicznościowych odbywa się na świeżym powietrzu, dlatego warto w swojej ofercie cateringowej zaproponować menu grillowe. Przydatne są specjalne, mobilne lokomotywy grillowe. Są bardzo funkcjonalne i można na nich zarówno piec jak i wędzić mięsa, sery, warzywa a nawet owoce. Bardzo ważnym elementem wpływającym na smak potraw jest drewno jakiego używamy podczas rozpalania grilla. Świetnie sprawdza się drewno bukowe i wiśniowe. W ofercie cateringu grillowego powinny znaleźć się oczywiście mięsa takie jak karkówka, steki, ale także np. odpowiednie sosy, pieczone ziemniaki, świeże sałaty i grillowane desery.
Cateringi tematyczne
Według badań PMS co drugi Polak korzystający z restauracji wybiera obiekty serwujące kuchnię polską. Bardzo popularne są także kuchnia włoska, hiszpańska i meksykańska. Rośnie zainteresowanie kuchnią chińską , japońską i tajską. Warto wziąć pod uwagę te dane tworząc menu cateringowe. Liczy się kreatywność i pomysł, dlatego myśląc o kuchni polskiej zapomnijmy o kultowym kotlecie schabowym, a zaproponujmy zamiast niego inne, smaczne polskie mięsa np. kaczkę lub gęsinę. Warto też stworzyć propozycję menu tematycznego np. włoski wieczór z pizzami i makaronami, amerykańską ucztę z mini burgerami, hot dogami czy japoński wieczór z sushi i sałatkami z wodorostów.
Stacje bufetowe
Doskonałym pomysłem cateringowym połączonym z life cooking są tzw. "stacje bufetowe", w których kucharze na żywo przygotowują i opowiadają o daniach. Bardzo popularne stają się burger-busy, czy mobilne stacje kawowe z szeroką ofertą kaw, herbat i deserów. Takie "stacje bufetowe" stają się coraz bardziej popularne w tzw. obszarze street food i można je spotkać w wielu dużych miastach.
Catering dietetyczny
Propozycja dla osób lub na eventy, które propagują zdrowe żywienie. Bardzo modny trend cateringowy, który łączy walory smakowe z preferencjami dietetycznymi. Pomysłów na kreację takiego menu jest pełno. Możemy zaproponować catering bezglutenowy, wegetariański, system 1000kcal oraz skorzystać z pomysłów znanych diet np. Dukana czy diety kopenhaskiej. Zamawiając taką usługę warto wybrać doświadczoną firmę, która serwuje dania najwyższej jakości. Takie menu musi też być ułożone przez specjalistę - dietetyka.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział aktualności dnia:
Starsze aktualności:
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Dla kogo HolidayCheck Quality Selection 2012?
OLT Express ma zakaz używania reklamy
Ryanair - 6 lat obecności w Polsce
Turkish Airlines wykorzystał bankructwo Malevu i Spainaira
Co czwarty klient biur wybiera Grecję
Nowości i innowacje Międzynarodowych Targów Turystycznych w Tunezji
Przydatny sklep z materiałami o tematyce geograficznej