TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Nadodrzańskie menu, czyli kuchnia transgraniczna

"Kuchnia Transgraniczna" to wspólny projekt gorzowskiego gastronomika oraz Centrum Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego z Frankfurtu. W przedsięwzięciu udział wzięło łącznie ponad 300 uczniów i nauczycieli. W sumie przeprowadzono 3 tys. godzin warsztatów, 176 godzin udziału w seminariach kulinarnych.


Celem rocznej podróży uczestników były poszukiwania zupełnie nowych smaków kulinarnych, a także prezentacja własnych walorów: tak kuchni lubuskiej jak i brandenburskiej. Wiedzę, która uczniowie zdobyli podczas tych tematycznych wojaży i spotkań zebrano w przewodnik kulinarno-turystyczny "Nadodrzańskie menu". Ponadto zgromadzono 93 przepisy potraw z obu stron Odry.

Nie ma wątpliwości, że istnieje tradycyjna lubuska kuchnia. - Po polskiej stronie Odry też mamy kulinarne tradycje. To wszystko, co zostało tu przywiezione i jest kontynuowane, to jest właśnie kuchnia lubuska. Wzbogacona przez to, że tworzy się ją na bazie miejscowych produktów. Natomiast kuchnię brandenburską wyróżniają ryby. W kuchni niemieckiej ryba generalnie nie jest popularnym produktem. A w Brandenburgii jest - komentuje Małgorzata Zysnarska, nauczycielka zawodu.

Oprócz przewodnika kulinarnego w ramach projektu powstały jeszcze dwie publikacje: materiały metodyczne dla nauczycieli oraz słownik branżowy słownik polsko-niemiecki i niemiecko-polski.

W ramach projektu w gorzowskiej szkole powstało jedno z najnowocześniejszych centrów kształcenia zawodu w regionie. Obecnie szkoła dysponuje czterema świetnie wyposażonymi pracowniami gastronomicznymi, ze sprzętem na miarę renomowanego hotelu. Uczniowie, którzy pragną poznać tajniki kelnerowania mogą korzystać z profesjonalnej pracowni obsługi klienta, będącej imitacją prawdziwej, eleganckiej restauracji. Szkoła zyskała również świetnie wyposażone pracownie językowe i multimedialne.

Projekt został sfinansowany z pieniędzy Funduszu Europejskiej Współpracy Terytorialnej. Gastronomik dostał prawie 765 tys. euro, miasto dodało jeszcze 1,6 mln zł. Część tych pieniędzy przeznaczono na inwestycje w szkole, resztę na polsko-niemiecki projekt edukacyjny. Uczniowie po obu stronach granicy zdobywali podobne umiejętności, ucząc się na tych samych scenariuszach zajęć. Nauczyciele z obu szkół opracowali wspólny model kształcenia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Kuchnia Transgraniczna brandenburska lubuska projekt gorzowski gastronomik Centrum Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego z Frankfurtu Frankfurt hotel seminaria kulinarne Nadodrzańskie menu uczniowie nauczyciele kuchnia brandenburska kuchnia lubuska niemiecka ryba Brandenburgia nauczycielka zwodu Fundusze Europejskie Współpracy Terytorialnej gastronomik model kształcenia materiały metodyczne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję