Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Szkolenia dla nauczycieli branży HoReCa
W marcu odbyły się cztery z sześciu zaplanowanych na cały Projekt spotkań diagnozujących umiejętności uczestników i uczestniczek Projektu Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W czterech dwudniowych spotkaniach wzięło udział w sumie 60 osób ze szkół kształcących kucharzy, kelnerów i zawodów pokrewnych z całej Polski. Nauczyciele i nauczycielki przedmiotów zawodowych oraz praktycznej nauki zawodu mieli niepowtarzalną okazję zweryfikować swoją wiedzę i umiejętności zarówno na płaszczyźnie kulinarnej/obsługi klienta jak i dydaktycznej pod okiem naszych ekspertów - Adama Michalskiego, Mirosława Rynducha oraz Aleksandry Dołgań. Spotkania były również okazją do pokazania roli, jaką pełni Europejski Fundusz Społeczny w upowszechnianiu nauki trwającej całe życie poprzez dofinansowywanie projektów podnoszących jakość edukacji w Polsce. Podczas spotkań diagnozujących tradycyjne role nieco się odwróciły - Nauczyciele i Nauczycielki zostali pilnymi uczniami/uczennicami i uważnymi słuchaczami, a wskazówki udzielane przez naszych Ekspertów starali się od razu wcielić w życie.
Każdy z uczestników/czek trzymał dwa kompletne ubrania kucharskie lub kelnerskie, niezbędne materiały piśmiennicze oraz dzienniczek praktyk, który będzie niezbędny podczas zagranicznych praktyk. Zmagania zaczęły się od prelekcji z Samoświadomości i Gender Mainstreaming prowadzonej przez Martę Dorobę. Celem prelekcji było przygotowanie nauczycieli i nauczycielek biorących udział w projekcie do prowadzenia zajęć w sposób niestereotypowy i równościowy. W trakcie zajęć zwrócono uwagę na wpływ stereotypów zarówno w sposobie prowadzenia zajęć, jak i na właściwy dobór materiałów edukacyjnych.
Jednak na tym "łatwiejsza" część spotkania się zakończyła. Uczestnikami zajął się Ekspert Kulinarny, który zagonił ich do kuchni i sprawdził umiejętności podczas testu z bazowych technik kuchni europejskiej. Przed nieco niepewnymi i zestresowanymi kucharzami i kelnerami stanęły zadania indywidualne i grupowe. Kucharze razem z kucharkami sprawdzali, czy znają wszystkie popularne techniki krojenia, a kelnerzy i kelnerki prezentowali sposoby przygotowywania stołu do posiłku w różnych rodzajach serwisu. Niestety mimo dużych oczekiwań efekt nie był zadowalający, a nauczyciele często po raz pierwszy zdali sobie sprawę z braku doświadczenia praktycznego, które mogłoby uzupełnić wiedzę z książek.
Pomimo początkowych obaw spowodowanych dużą ilością pytań Uczestnicy i Uczestniczki uporali się nadzwyczaj szybko zarówno z testem z wiedzy dydaktycznej jak i z tym związanym z branżą HoReCa. Szybkość to jednak nie wszystko, dlatego wyniki tych testów pozostawiły pole do popisu ekspertom, którzy przygotują dla naszych uczestników programy praktyk zagranicznych. Podczas spotkania diagnozującego Nauczyciele/ki musieli zmierzyć się z jeszcze jednym wyzwaniem - indywidualną prezentacją dydaktyczną. Każdy z Uczestników przeprowadził 8 minutową symulację lekcji, której temat dostosowany był do grupy (kucharskiej lub kelnerskiej). W tym zadaniu główną rolę oprócz Nauczycieli i Nauczycielek grała Ekspertka Dydaktyczna, która skrupulatnie notowała potknięcia i sukcesy każdej osoby.
Na zakończenie każdy z Uczestników i każda z Uczestniczek otrzymała informację zwrotną od ekspertów dotyczącą umiejętności dydaktycznych i merytorycznych zaobserwowanych przez naszych ekspertów w czasie całego spotkania.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
50 lecie marki ważnej dla światowego
Enoturystyka rozwija się w
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Bankructwo Holidays 4U. Turyści utknęli w Turcji
Kto zwyciężył konkurs kulinarny Primerba Cup 2012
PizzaPortal.pl zaczyna przygotowania do kampanii
Cena wyjazdu to nie wszystko (nawet jeśli umiesz liczyć)
Warszawa: gości hotelowych będzie coraz więcej
Co znajdziemy w katalogu 7islands