Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek Chiny Hongkong
- Specjalista ds turystyki Konin - biuro podróży...
- ASYSTENT REZYDENTA / REZYDENT w Sun & Fun...
- Biuro Podróży
- PIOLOT DOJAZDOWY PLOCK -ZAGRZEB-WAŁBRZYCH
- Specjalista ds. turystyki TUI Wrocław
- Pilne! Doradca klienta w Katowicach/Chorzowie
- Specjalista ds. turystyki - ITAKA GALERIA ŁÓDZKA
- KRAKOW BIURO PODROZY KONTYNENT
- Pilotaż Włochy Północne


Szkolenia dla nauczycieli branży HoReCa
W marcu odbyły się cztery z sześciu zaplanowanych na cały Projekt spotkań diagnozujących umiejętności uczestników i uczestniczek Projektu Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W czterech dwudniowych spotkaniach wzięło udział w sumie 60 osób ze szkół kształcących kucharzy, kelnerów i zawodów pokrewnych z całej Polski. Nauczyciele i nauczycielki przedmiotów zawodowych oraz praktycznej nauki zawodu mieli niepowtarzalną okazję zweryfikować swoją wiedzę i umiejętności zarówno na płaszczyźnie kulinarnej/obsługi klienta jak i dydaktycznej pod okiem naszych ekspertów - Adama Michalskiego, Mirosława Rynducha oraz Aleksandry Dołgań. Spotkania były również okazją do pokazania roli, jaką pełni Europejski Fundusz Społeczny w upowszechnianiu nauki trwającej całe życie poprzez dofinansowywanie projektów podnoszących jakość edukacji w Polsce. Podczas spotkań diagnozujących tradycyjne role nieco się odwróciły - Nauczyciele i Nauczycielki zostali pilnymi uczniami/uczennicami i uważnymi słuchaczami, a wskazówki udzielane przez naszych Ekspertów starali się od razu wcielić w życie.
Każdy z uczestników/czek trzymał dwa kompletne ubrania kucharskie lub kelnerskie, niezbędne materiały piśmiennicze oraz dzienniczek praktyk, który będzie niezbędny podczas zagranicznych praktyk. Zmagania zaczęły się od prelekcji z Samoświadomości i Gender Mainstreaming prowadzonej przez Martę Dorobę. Celem prelekcji było przygotowanie nauczycieli i nauczycielek biorących udział w projekcie do prowadzenia zajęć w sposób niestereotypowy i równościowy. W trakcie zajęć zwrócono uwagę na wpływ stereotypów zarówno w sposobie prowadzenia zajęć, jak i na właściwy dobór materiałów edukacyjnych.
Jednak na tym "łatwiejsza" część spotkania się zakończyła. Uczestnikami zajął się Ekspert Kulinarny, który zagonił ich do kuchni i sprawdził umiejętności podczas testu z bazowych technik kuchni europejskiej. Przed nieco niepewnymi i zestresowanymi kucharzami i kelnerami stanęły zadania indywidualne i grupowe. Kucharze razem z kucharkami sprawdzali, czy znają wszystkie popularne techniki krojenia, a kelnerzy i kelnerki prezentowali sposoby przygotowywania stołu do posiłku w różnych rodzajach serwisu. Niestety mimo dużych oczekiwań efekt nie był zadowalający, a nauczyciele często po raz pierwszy zdali sobie sprawę z braku doświadczenia praktycznego, które mogłoby uzupełnić wiedzę z książek.
Pomimo początkowych obaw spowodowanych dużą ilością pytań Uczestnicy i Uczestniczki uporali się nadzwyczaj szybko zarówno z testem z wiedzy dydaktycznej jak i z tym związanym z branżą HoReCa. Szybkość to jednak nie wszystko, dlatego wyniki tych testów pozostawiły pole do popisu ekspertom, którzy przygotują dla naszych uczestników programy praktyk zagranicznych. Podczas spotkania diagnozującego Nauczyciele/ki musieli zmierzyć się z jeszcze jednym wyzwaniem - indywidualną prezentacją dydaktyczną. Każdy z Uczestników przeprowadził 8 minutową symulację lekcji, której temat dostosowany był do grupy (kucharskiej lub kelnerskiej). W tym zadaniu główną rolę oprócz Nauczycieli i Nauczycielek grała Ekspertka Dydaktyczna, która skrupulatnie notowała potknięcia i sukcesy każdej osoby.
Na zakończenie każdy z Uczestników i każda z Uczestniczek otrzymała informację zwrotną od ekspertów dotyczącą umiejętności dydaktycznych i merytorycznych zaobserwowanych przez naszych ekspertów w czasie całego spotkania.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gault & Millau wraca do
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Dział hotele, pensjonaty:
Starsze aktualności:
Wakacje.pl - ten rok będzie
Paweł Niewiadomski ponownie w zarządzie
Konkurs na Najlepszą Pracę
Wielkopolska promuje się
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Bankructwo Holidays 4U. Turyści utknęli w Turcji
Kto zwyciężył konkurs kulinarny Primerba Cup 2012
PizzaPortal.pl zaczyna przygotowania do kampanii
Cena wyjazdu to nie wszystko (nawet jeśli umiesz liczyć)
Warszawa: gości hotelowych będzie coraz więcej
Co znajdziemy w katalogu 7islands
MSZ odpowiada na problemy wizowe na Białorusi
Znamy laureatów L`Art de la cuisine Martell
Restauracje tracą klientów przez smartfony
Okęcie: AirBaltic klientem Baltic Ground Services
Dokąd jeździli klienci empiktravel?