TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Coraz więcej restauracji liczy kalorie

Do programu Menu Bez Tajemnic przystąpiły dwie restauracje U Ziyada i Joker. Uczestnictwo w programie polega na umieszczeniu w menu informacji o kaloryczności i wartości odżywczej serwowanych potraw. To innowacyjne rozwiązanie, niespotykane dotąd w polskich restauracjach, jest doskonałą okazją do przyciągnięcia klientów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na aspekty zdrowotne swoich posiłków.


Joker, najstarsza restauracja w Tychach oraz malowniczo położony lokal U Ziyada na zamku w Przegorzałach na obrzeżach Krakowa, we wrześniu tego roku przystąpiły do programu Menu Bez Tajemnic zainicjowanego przez Unilever Food Solutions (UFS). To kolejne lokale z południa Polski, które zdecydowały się "odtajnić" swoje menu i zamieścić w nim informacje o wartości odżywczej i ilości kalorii w swoich daniach.

Program Menu Bez Tajemnic powstał w oparciu o raport World Menu Report przygotowany w 2010 roku. Badanie wykazało, że większość konsumentów oczekuje od szefów kuchni podania bardziej szczegółowych informacji o serwowanych potrawach. To skłoniło organizatora badań - Unilever Food Solutions - do podjęcia kolejnego kroku, czyli stworzenia autorskiego programu, w którym zrzeszone lokale umieszczają w swoich kartach menu informacje o wartości odżywczej serwowanych dań, czyli informacji o procencie GDA (zalecanego dziennego spożycia), ilości tłuszczów, węglowodanów, kalorii oraz białka. W przygotowaniu i opracowaniu tych informacji pomagają eksperci UFS.

- Coraz więcej szefów kuchni rozumie potrzeby swoich gości i chce dostarczyć im informacji, których oczekują. To dobry sposób nie tylko na pozyskanie stałych klientów, ale także na przyciągnięcie zupełnie nowych - mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.

Menu Bez Tajemnic to jedno z wielu działań podejmowanych przez Unilever Food Solutions na rzecz stworzenia zdrowszego menu oraz poszerzenia świadomości gości w zakresie racjonalnego odżywiania. Tych zagadnień dotyczy także m.in. najnowsza, tegoroczna edycja World Menu Report, która porusza problem otyłości.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Menu Bez Tajemnic World Menu Report GDA UFS ekspert węglowodany kalorie białka ilość tłuszczów zalecane dzienne spożycie Janina Śliwa Specjalista ds. Public Relations menu informacje World Menu Report U Ziyada Joker informacje badanie wartość odżywcza klient informacje karty menu odtajnic szef kuchni informacja wartość odżywcza


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję