Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poznań - Specjalistka / Specjalista ds. turystyki
- Stojaki na katalogi - za darmo :)
- Nowe Biuro Podróży w Ełku - Specjalista ds....
- BIURO PODRÓŻY W PRUSZKOWIE
- Kasjer/ kasjerka lotnicza - Łódź
- Pilot na Portugalię, 26 kwietnia - 4 maja 2024
- Specjalista ds. turystyki Warszawa
- Kasjer/ kasjerka lotnicza - Warszawa
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki- Warszawa
- Pilot 26.04 - 03.05.2024 Włochy


Nasze Kulinarne Dziedzictwo - finał konkursu już w niedzielę
Wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się w najbliższą niedzielę w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej - Parku Etnograficznym w Tokarni. Wśród świętokrzyskich specjałów, które będą walczyły o miano najlepszego produktu żywnościowego znalazły się między innymi szynka z Broniny, chleb wąchocki, gumułki koprzywnickie oraz śliwowica z Piestrzca. Łącznie do konkursu stanie około 50 rarytasów.
Przedsięwzięcie ma na celu promocję regionalnych produktów żywnościowych, których receptura oraz sposób wytwarzania nie zmieniły się mimo upływu wielu lat. To także sposób na ocalenie ich od zapomnienia.
Jurorami będą członkowie krajowej kapituły konkursu - przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Produkty zostaną poddane ocenie w czterech kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje i inna wytwórczość.
W trakcie imprezy wystąpią Kapela Świętokrzyska i zespół folkowy Góralska Hora. Odbędzie się ponadto pokaz obrzędowy "Wesele wójtowej córki" autorstwa zespołu Leśnianie, a także warsztaty wymierających zawodów rzemieślniczych oraz prezentacja regionalnych strojów ludowych.
Podczas jarmarku produktów regionalnych turyści będę mogli spróbować między innymi zalewajki świętokrzyskiej czy gęsich żołądków z Rakowa. Nie zbraknie również miodu, serów, wędlin, ekologicznych przetworów czy też świeżych owoców wprost z Sandomierszczyzny.
Organizatorami finału wojewódzkiego konkursu "Smaki Regionów" są Urząd Marszałkowski w Kielcach, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Niskie zadowolenie klientów w
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla
Polacy rzadziej jadają posiłki poza
Dział centra informacji i promocji:
Maroko promuje swoją kulturę w
Starsze aktualności:
Airbnb.com z gospodarzami wspiera
Dobre wyniki Grupy Accor za 2022
Rainbow zaprasza na Filipiny, do Wenezueli oraz na karaibską
Gmina Mielno zbadała
Hotelowe lobby wizytówką
Lotnisko Poznań Ławica płaci mieszkańcom
Sopot podsumowuje spotkania biznesowe za
Radość i zabawa będą nadawać ton w
Początek roku nie napawa hotelarzy
Ruszyła rejestracja online na TT Warsaw
Najpopularniejsze kierunki Polaków na krótkie wyjazdy
Już wiadomo gdzie Dreamliner przejdzie testy
Zdobądź darmowe bilety na przelot do Japonii
Fundusz gwarancyjny, czyli jak upadły wydoi działających
Franczyza z gastronomii nadal w modzie
Na wrocławskim Dworcu Głównym pojawi się dodatkowy peron
Trwa festiwal steków w hotelach Sheraton
Ławica uszczupla siatkę połączeń
Turystyce potrzebny kodeks dobrych praktyk!
Dla kogo Złoty Standard - 87 nowych obiektów