Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - finał konkursu już w niedzielę
Wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się w najbliższą niedzielę w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej - Parku Etnograficznym w Tokarni. Wśród świętokrzyskich specjałów, które będą walczyły o miano najlepszego produktu żywnościowego znalazły się między innymi szynka z Broniny, chleb wąchocki, gumułki koprzywnickie oraz śliwowica z Piestrzca. Łącznie do konkursu stanie około 50 rarytasów.
Przedsięwzięcie ma na celu promocję regionalnych produktów żywnościowych, których receptura oraz sposób wytwarzania nie zmieniły się mimo upływu wielu lat. To także sposób na ocalenie ich od zapomnienia.
Jurorami będą członkowie krajowej kapituły konkursu - przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Produkty zostaną poddane ocenie w czterech kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje i inna wytwórczość.
W trakcie imprezy wystąpią Kapela Świętokrzyska i zespół folkowy Góralska Hora. Odbędzie się ponadto pokaz obrzędowy "Wesele wójtowej córki" autorstwa zespołu Leśnianie, a także warsztaty wymierających zawodów rzemieślniczych oraz prezentacja regionalnych strojów ludowych.
Podczas jarmarku produktów regionalnych turyści będę mogli spróbować między innymi zalewajki świętokrzyskiej czy gęsich żołądków z Rakowa. Nie zbraknie również miodu, serów, wędlin, ekologicznych przetworów czy też świeżych owoców wprost z Sandomierszczyzny.
Organizatorami finału wojewódzkiego konkursu "Smaki Regionów" są Urząd Marszałkowski w Kielcach, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Dział centra informacji i promocji:
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Ruszyła rejestracja online na TT Warsaw
Najpopularniejsze kierunki Polaków na krótkie wyjazdy
Już wiadomo gdzie Dreamliner przejdzie testy
Zdobądź darmowe bilety na przelot do Japonii
Jak dobrze przygotować się do wyjazdu egzotycznego?
Fundusz gwarancyjny, czyli jak upadły wydoi działających
Franczyza z gastronomii nadal w modzie
Na wrocławskim Dworcu Głównym pojawi się dodatkowy peron
Trwa festiwal steków w hotelach Sheraton
Ławica uszczupla siatkę połączeń
Turystyce potrzebny kodeks dobrych praktyk!
Dla kogo Złoty Standard - 87 nowych obiektów
