TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Praca w gastronomii czeka na chętnych

Coraz częściej pracodawcy mają problem ze znalezieniem chętnych do pracy w roli sprzedawców, barmanów, czy też kelnerów. Szukających zajęcia co prawda nie brakuje, ale czekają oni na lżejsze i często lepiej płatne zajęcia.


W biurach, restauracjach, pubach czy barach na chętnych czeka praca. Ogłoszenia można znaleźć na drzwiach wejściowych, w lokalnej prasie, na słupach ogłoszeniowych. Ale pracowników wciąż brakuje.

Niestety, o powyżej wymienione stanowiska najczęściej ubiegają sie osoby młode, często bez doświadczenia. Po kilku miesiącach pracy rezygnują, by poszukać atrakcyjniejszej posady. Stąd duża rotacja kadr.

Coraz częściej pracodawcy starają się zaoferować pracownikom coś więcej niż kilka lat temu. Oprócz zatrudnienia na etat, dają np. premię od obrotu, czy też możliwość zakupów z dużym rabatem.

Brak personelu odczuwa cała branża gastronomiczna. Mało kto chce pracować cały czas na nogach, aż do ostatniego klienta. Kolejnym powodem, najważniejszym, są niskie zarobki: Kelnerzy czy barmani mogą bowiem zarobić ok. tysiąc złotych plus napiwki.

- Na dzień dzisiejszy chętnych do podjęcia pracy w handlu czy usługach jest prawie 800. To sporo, ale mimo ofert lista oczekujących na pracę wcale się nie skraca, a wręcz wydłuża - informuje Ewa Borowik z częstochowskiego oddziału Urzędu Pracy. Są dwa główne powody powody takiego stanu. Po pierwsze pracodawcy oferują najniższe wynagrodzenia od 1126 zł do maksymalnie 2 tysięcy złotych brutto. A po drugie stawiają bardzo duże wymagania. Często pracę zmianową, również w wolne dni.

Z raportu "Rynek pracy specjalistów", przygotowywanego przez ekspertów Pracuj.pl. wynika, że w I kwartale 2008 roku, tradycyjnie najwięcej ofert pracy oferowano w handlu i sprzedaży (ponad 12 tys.): - Handel i sprzedaż od kilku lat zajmuje pierwszą pozycję w zestawieniu branż, które generują najwięcej ofert pracy. Liczba ogłoszeń rekrutacyjnych z tej branży, opublikowanych w portalu Pracuj.pl, wzrosła w ciągu ostatnich 3 lat ponad dziesięciokrotnie - potwierdza Anita Wojtaś-Jakubowska z Grupy Pracuj, do której należy portal Pracuj.pl. - Na tak duży wzrost liczby ofert pracy wpływa to, że rynek staje się coraz bardziej konkurencyjny. Ludzie jednak wciąż bardzo niechętnie podejmują w tych branżach pracę. Jest tak dlatego, że uważają, iż jest ona bardzo wyczerpująca, zajmująca i utrudniająca życie prywatne. Boją się, że zbyt szybko mogą się wypalić. No i w ostateczności dochodzą do wniosku, że wynagrodzenie za taką pracę nie jest warte takich wielkich poświęceń.

Sposób na zachęcenie ludzi do pracy znalazł McDonalds Polska. Rzecznik prasowy firmy Krzysztof Kłapa potwierdza, że w firmie nie ma problemu z personelem. Jest tak przede wszystkim dlatego, że po wielu kontrolach firma otrzymała pozwolenie na zatrudnianie młodocianych, co jest doskonałym rozwiązaniem na wakacje czy ferie. Młodzież chętnie podejmuje pracę np. na miesiąc. Zachęca ją do tego elastyczny system pracy - to pracownicy zgłaszają kierownikowi, w jakich godzinach i w jakich dniach chcą pracować. Stali pracownicy są przez firmę doceniani i w miarę możliwości zatrzymywani. Mają szanse awansu, mogą się szkolić i zostawać menadżerami.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
praca oferty pracy pracownicy handel gastronomia sprzedaż sprzedawca kasjer barman kelner sjklep hipermarket restauracja pub bar Tesco Konfederacja Pracy Kamex II Lee Cooper Rossman Urząd Pracy pracuj.pl McDonalds Polska młodociani wakacje ferie młodzież awans szkolenia w gastronomii gastronomiczna dla gastronomi zarobki na rosman


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję