Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Zobacz także
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok temu
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też gastronomia
Projekt opłaty turystycznej niepokoi branżę hotelarską
IGGP: Żadna z sił politycznych nie dba o branżę HoReCa
Podniesienie VAT zaszkodzi hotelom i restauracjom
W czwartek, 3 września w hotelu Novotel Airport w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego (IGHP), która poświęcona była negatywnym dla gospodarki skutkom planowanych zmian stawek podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne.
Z raportu przygotowanego przez ekspertów Deloitte Business Consulting i przedstawionego na konferencji wynika, że podniesienie stawki VAT na usługi hotelarskie i gastronomiczne z 7% do 22% spowoduje spadek przychodów oraz rentowności firm z branży. Zmiana stawki podatku może również doprowadzić do obniżenia się wpływów budżetowych. Przejściowy wzrost dochodów państwa wynikający z wyższego opodatkowania usług zostanie zniwelowany możliwym spadkiem wpływów z tytułu podatku od osób prawnych. Podwyżka VAT może również spowodować wzrost bezrobocia oraz spadek ruchu turystycznego. Eksperci przyznają, że nie da się określić skali negatywnego wpływu na sytuację branży hotelarskiej.
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz podmioty z branży hotelowo-gastronomicznej apelują do premiera rządu i ministra finansów o przyjęcie oficjalnego stanowiska rządu w sprawie utrzymania stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne i hotelowe na poziomie 7% na najbliższe lata, a także o wprowadzenie do załącznika nr 3 nowej ustawy o podatku VAT pozycji o brzmieniu: "PKWiU ex 56 - usługi związane z wyżywieniem z wyłączeniem napoi alkoholowych".
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział hotele, pensjonaty:
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Spotkanie grupy B-4 w Nowym Jorku
Muzeum Dziedzictwa Kościelnego w Wilnie
Jutro rozpoczęcie karnawału w Rio de Janeiro
Travelport podpisał umowę ze Student Agency
Gdańsk: niedługo najlepiej oznakowane miasto w Polsce
Dynamiczny wzrost ruchu pasażerskiego na katowickim lotnisku
Nowe stawki opłat lotniskowych na Okęciu
Groźne pożary we włoskiej Apulii
Cztery dni bez ubrań, dokumentów i lekarstw dzięki Skyeurope
Grupa 87 Polaków musiała opuścić samolot ze względu na złe zachowanie!
Przegląd najlepszych lipcowych imprez w polskich górach
W centrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej powstaje Jurajski Gród
Brytyjskie turystki za karę mają przedłużony pobyt w Brazylii
Wrocław - PKP Intercity uruchomiło kolejne Centrum Obsługi Klienta
Z powodu mgły utrudnienia na krajowych lotniskach
Loty z Londynu do Popradu - nowe możliwości rozwoju dla Tatr!
Już "dwumilionowy" pasażer Centralwings
Restrukturyzacja w liniach Luxair przyniosła wzrosty
