Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki / Ole Travel Wrocław
- Specjalista ds.sprzedaży turystyki Aktywnej-...
- Pilot - Włochy
- Doradca Klienta
- Specjalista ds. turystyki - Salon firmowy Coral...
- Pilot wycieczki do Trójmiasta 16 - 18.06.2025
- Pilot do Saksonii 19-22.06.2025
- Biuro podróży zatrudni do salonu sprzedaży...
- Specjalista ds. turystyki przyjazdowej
- Pilotaż Ryga, Tallin, Sztokholm, Helsinki,


Paryż słynie z klubów i pubów, a Lyon z restauracji
Paryż słynie z klubów oraz pubów. Natomiast Lyon z gastronomii, gdyż tam gotowanie jest sztuką. Smakosze z całego świata przyjeżdżają właśnie do Lyon, aby spróbować tej sztuki oraz poznać jej twórców. Dodatkowo miasto im w tym pomaga.
Przy małej uliczce w okolicy Placu Terreaux w Lyonie znajdują się przytulne restauracje, zwane les bouchons. Są to tradycyjne lyońskie lokale, gdzie podaje się głównie mięsne specjały. To właśnie one są gastronomiczną wizytówką Lyonu w całej Europie.
Kelner w jednej z bouchons, gdzie wędzone mięsiwa wiszą nad barem opowiada o tamtejszych przysmakach. Proponuje różne rodzaje kiełbasek (á cuire, jésus, rosette, cervelas), a także lyońskie "andouillette", czyli rodzaj wędliny z żołądka i jelita grubego świni. Zachwala również "tablier de sapeur", czyli mięso wołowe i wieprzowe w winie i "tripe", czyli podroby mięsne.
Jeden posiłek w lyońskich restauracjach składa się zazwyczaj z trzech-czterech potraw, tj: przystawki, dwóch dań głównych oraz deseru. Dodatkowo, coraz częściej można zjeść posiłek w towarzystwie swojego zwierzaka domowego. Jeżeli nie ma informacji o zakazie wprowadzania psów, wówczas zwierzę może usiąść pod stołem swojego właściciela, gdzie zazwyczaj czeka już na niego miska.
Paul Bocuse, który został ogłoszony "Kucharzem Stulecia" prowadzi restaurację pod Lyonem. Zaliczana jest ona do najsłynniejszych na całym świecie. Przewodniki gastronomiczne wystawiają jej bardzo dobre recenzje. Jean-François Mesplede, znawca gastronomii pisze w swoim przewodniku: "Nieporównywalna do innych i całkowicie poza konkursem. Oferuje m.in. niezapomnianą zupę z czarnych trufli." Dobra kolacja w restauracji Bocuse'a kosztuje około 150 euro.
Sława Bocuse'a jest aż tak wielka, że w Lyonie powstał nawet instytut jego imienia. Paul Bocuse jest znany na świecie również z kształcenia mistrzów kuchni.
Natacha Hirth, rzecznik merostwa w Lyonie zapytana o tajemnicę sukcesu lyońskiej kuchni odpowiada - To nie tylko talent naszych kucharzy, ale także wartość produktów spożywczych, jakie tu mamy. Lyon ma świetną lokalizację i dzięki temu dostęp do produktów spożywczych, takich jak ryż, warzywa i owoce najwyższej jakości.
Wszystkie produkty szefowie kuchni mogą nabyć na lyońskich targowiskach. Jedno z nich znajduje się w okolicy bulwaru Croix-Rousse, gdzie na chodniku wzdłuż ulicy od rana do wczesnych godzin popołudniowych rozciągają się stoiska z różnymi produktami spożywczymi. Nabyć tam można warzywa, które są już porcjowane w specjalnych miseczkach, aby nie trzeba było ich ważyć, a także mięso w przenośnych lodówkach. Sprzedawca serów pleśniowych przyozdobił swoje stoisko zdjęciami kóz, z których mleka zostały wyprodukowane nabiałowe przysmaki.
Kolejnym popularnym miejsce do robienia zakupów jest nowoczesne targowisko "Les Halles de Lyon - Paul Bocuse" z markowymi i najbardziej wykwintnymi produktami spożywczymi z całego świata.
Gastronomia w Lyonie jest dobrze promowana przez miasto. Merostwo wspiera kulinarne imprezy, np. ostatni Festiwal Czekolady. W tym roku stworzyło też sieć piętnastu miast świata, które zainteresowane są tematyką gastronomii. Będą one wspólnie promować regionalne produkty i kuchnie oraz walczyć z otyłością. Suzanne Page z merostwa w Lyonie zaznacza - Co więcej, kucharze lyońscy czasami towarzyszą drużynie piłkarskiej Olympique Lyonnais w wyjazdach zagranicznych, gdzie propagują naszą kuchnię. Do Lyonu zapraszamy także specjalistów od gastronomii z innych krajów. W szkołach często organizowane są tygodnie smaku, podczas których uczniowie poznają różne kuchnie regionalne.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Ferie zimowe nie były w pełni
Dział przewodnicy i piloci:
ECTAA: Projekt reformy dyrektywy turystycznej oderwany od
Powstanie centrum koordynacji EuroVelo w
MSiT chce 10 strategii dla
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Starsze aktualności:
Polska destynacją dla
Decyzja o pomocy dla Condora
ITAKA kończy współpracę z największym
Odczuwalny wzrost cen na
Igrzyska stworzą dodatkowy rynek najmu
KE wydaje zgodę na dofinansowanie narodowego
Jak można wykorzystać sztuczną inteligencję w
ECTAA wybrała preferowany kierunek podróży na 2025
eSky reklamuje się, że taniej niż u
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Majówka rozpoczęta - czy sprawdzą się
Raport AEA: Ryanair wygrywa pod względem obsługi pasażerskiej
Sprzedanych tylko 585 tys. biletów, a Zimowe Igrzyska w Turynie już za miesiąc!
MI: w 2007 roku udzielono 8,3 tys. licencji na krajowy przewóz osób
Pizzerie La Torre nie tylko w Warszawie
Krótszy tygodniowy czas pracy kierowcy!
Statek z 984 turystami z Niemiec utknął na Bałtyku
Rekordowa liczba chętnych turystów-wyborców
Za dwa tygodnie Machu Picchu otwarte dla zwiedzających
Kiedy skończą się kontrole graniczne dla obywateli nowoprzyjętych państw Unii Europejskiej?