Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Piekielni klienci w gastronomii
Trudni klienci, nieuzasadnione pretensje czy problemy komunikacyjne to tylko niektóre z "atrakcji", z którymi muszą się codziennie zmagać pracownicy lokali gastronomicznych.
W serwisie Piekielni.pl użytkownicy opisują swoje doświadczenia z różnymi mało przyjemnymi typami ludzi, zarówno w życiu zawodowym jak i prywatnym. Jedna z internautek, pracująca w pizzerii opisała kilka sytuacji z jakimi miała wątpliwą przyjemność się spotkać w trakcie swojej pracy. Przytaczamy je poniżej.
[B]- barmanka; [K]- klient
1)
[B]- Dzień dobry, co podać?
[K]- No jak to co? Piwo! A po co ja tu przychodzę?!
2)
[B]- Ile talerzy podać do pizzy?
[K]- Tak.
3)
[B]- Podać do pizzy sos czosnkowy lub ketchup?
[K]- Tak.
[B]- Rozumiem, że i jedno i drugie?
[K]- Nie, no przecież mówię, że sos tylko.
4) Zamówienie telefoniczne, sytuacja notoryczna, więc możliwość, że ktoś może gorzej słyszeć jest raczej marginalna.
[B]- Dzień dobry, pizzeria XXX, proszę?
[K]- Dzień dobry. Czy to pizzeria xxx?
5)
[B]- Dzień dobry, pizzeria XXX, proszę?
[K]- Bry, można pizzę zamówić?
[B]- Tak, oczywiście, proszę.
[K]- (do znajomych) No to jaką zamawiamy?!
I 5 minut rozmowy między sobą, a Ty człowieku siedź i słuchaj tego, zwłaszcza jak jest mega ruch i oprócz telefonów jest masa innych rzeczy do zrobienia. Wszelkie próby doradzenia/polecenia czegoś ignorowane. A później inni mają pretensje, że się dodzwonić nie można.
6) Dzwoni Pani, zamawia.
[B]- Czyli pizza ma być taka i taka. Adres mogę prosić?
[K]- Tak. Janina Kowalska.
[B]- Nie, nie, prosiłam o adres.
[K]- To mówię. Proszę przywieźć do Janiny Kowalskiej. Ja adresu nie podam, bo potem mi się ktoś włamie.
Jakiekolwiek próby tłumaczenia, że bez adresu ciężko będzie kierowcy dowieźć zamówienie, okazały się bezowocne.
7) Ze względu na to, że większość zamówień pochodzi z okolicznych wiosek, gdzie numery domów są wymieszane albo w ogóle ich nie ma, kierowcy proszą o zapisywanie nazwisk osób zamawiających. Na wioskach każdy każdego zna i szybciej się znajdzie dom Nowaków niż Cyprysową 15.
[B]- Dzień dobry, pizzeria XXX, proszę?
[K]- Bry. Pizzę dużą z serem, szynką i pieczarkami, bez pomidora i kukurydzy (?)
[B]- (przepisując szybko wyświetlający się numer telefonu) Tak, duża pizza z serem i czym jeszcze?
[K]- Babo! Ksiądz w kościele kazania nie powtarza!
[B]- (???) No tak... Ale jednak prosiłabym o powtórzenie, bo inaczej kuchnia nie będzie wiedziała jaką pizzę Panu przygotować.
Klient powtarza. Podaje adres.
[B]- Dobrze, a nazwisko Pana mogę prosić?
[K]- Taaa, i jeszcze czego! Co Wy z Policji jesteście?! Jeździli tu do mnie to wiedzą gdzie! A jak się znowu zgubi, to Wy macie problem, haha! Tylko ciepła ma być! bip.. bip.. bip...
8) Pan zamówił wcześniej pizzę z dowozem do mieszkania na osiedle. Kierowca jednak wrócił z powrotem z niedostarczoną pizzą. Mija godzina od tego czasu i dzwoni Pan z wrzaskiem, "taki tam burdel macie, że ja na pizzę 2 godziny czekam, a miało być 50 minut!". Rozmawiał z nim szef [Sz], bardzo w porządku facet, i tłumaczy, że kierowca był, nikt nie odpowiadał kilkukrotnie na dzwoniący domofon i telefon.
[K]- No i co? Ja nie mam obowiązku nosić telefonu przy sobie. A domofon jest zepsuty.
[Sz]- To jak kierowca miał się z Panem skontaktować? Trzeba było poinformować, że domofon zepsuty to byśmy uprzedzili, żeby być pod telefonem.
[K]- A ch** mnie to obchodzi, że mi domofon nie działa. Rusztowanie jest na bloku, to jak miał problem to mógł wejść, zapukać w okno.
No cóż, kierowców-alpinistów nie zatrudniamy.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niełatwa praca w gastronomii
[2015-07-04 10:19 83.17.160.*]
przychodzi mamuśka z 2 dzieci / okrąglutkie widać że na hamburgerach i frytkach chowane/.
w drzwiach restauracji pyta ,, czy frytki są!" nie nie ma i nie będzie w naszej restauracji, za to mamy pierogi , naleśniki z jagodami. Naty synuś tak się skrzywił jak bym mu najmierniej gówno zaproponowałam. odpowiedz »Niełatwa praca w gastronomii
[2015-07-06 12:28 5.174.45.*]
W turystyce też niewiele lepsi. Taka nasza narodowa tradycja być takim kartoflano-buraczanym fiździpałą. Mam to za sobą, już dawno zamknąłem agencję i przekwalifikowałem sie. Teraz to ja mogę podskoczyć klientowi, tylko po co. No chyba, że nie płacci, to nóż w plecy i jeszcze zakręce. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział aktualności dnia:
Na czym powinien opierać się rozwój
Stabilny październik w hotelach, wyniki lepsze niż rok
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
W czwartek rozpoczynają się targi TT Warsaw
Nowe połączenie z wrocławskiego lotniska
Rozpoczynają się Targi Na Styku Kultur
HRS: ceny w hotelach wzrastają
Lux Express pojedzie do Budapesztu
Pozytywne prognozy dla branży lotniczej. Rośnie zapotrzebowanie na pilotów i nowe samoloty.
Best Western otwiera hotel w Brzegu
TPN o warunkach do uprawiania turystyki
ITD nie może karać każdego ze wspólników firmy przewozowej z osobna
Przedstawiciele Travel Massive spotkają się na tegorocznych targach TT Warsaw
Znamy zwycięzców Ballantines Bartenders Challenge
Znamy nowego dyrektora hotelu Campanile Wrocław Stare Miasto
Grupa PKP przygotowuje się do ŚDM
GRAFIKA dla BIUR PODRÓŻY, INCENTIVE, PILOTÓW
Nowy hotel w Krakowie rozpoczyna proces rekrutacyjny
Samodzielnie wyjazdy niekoniecznie tańsze niż te z biurem
Coraz częściej organizujemy Wigilię dla pracowników poza siedzibą firmy
Ryanair poleci z Poznania do Alicante
Wzrasta liczba turystów na Wyspach Kanaryjskich. Także tych z Polski
Zmiana organizacji parkowania na Lotnisku Chopina
