Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilnie Poszukuję Pilota 14-18.06. Londyn
- Specjalista ds. turystyki Itaka Katowice
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- SALON FIRMOWY B.P. ITAKA ŁÓDŹ
- Pilot na 3-dniową wycieczkę szkolną
- Pilot do Hiszpanii
- Poszukujemy pilota
- Specjalista ds sprzedaży i obsługi klienta
- Praca dla wychowawcy
- SZUKAM autokaru do CHORWACJI VODICE 24-30.06

Zobacz także
85 proc. hotelarzy i restauratorów obawia się czwartej fali pandemii
Przedsiębiorcy bez instrumentów do walki z czwartą falą pandemii
Otwarcie hoteli to krok do przodu, ale hotelarze liczą na więcej
Przedsiębiorcy zniecierpliwieni brakiem konkretów odnośnie Krajowego Planu Odbudowy
Greccy przedsiębiorcy turystyczni mogą spodziewać się wzmożonych kontroli podatkowych
Turystyka w Zachodniopomorskiem złapała oddech. Przedsiębiorcy boją się czwartej fali pandemii
Dla zachodniopomorskich przedsiębiorców prowadzących działalność w zachodniopomorskim pasie nadmorskim mijający sezon letni (maj-koniec września 2021) był lepszy niż zakładano - przekonuje Północna Izba Gospodarcza.
Ponad 80% Polaków zdecydowało się na wakacje w kraju i nawet brak turystów z innych krajów (współczynnik ten spadł o kilkadziesiąt procent) pozwolił na wypracowanie odpowiednich zysków. To, że wakacje były udane nie oznacza jednak, że przedsiębiorcy zdążyli już spłacić długi z czasu lockdownu.
Sytuacja wielu przedsiębiorców z sektora turystycznego, hotelarskiego i gastronomicznego jest nadal bardzo trudna. Wiele obiektów zostało sprzedanych zagranicznym funduszom inwestycyjnym. Udany sezon pozwolił na przetrwanie, ale nie zawsze na spłacanie zaległości czy oszczędzanie na kolejne miesiące przed bardzo niepewną, czwartą falą pandemii - mówi Katarzyna Michalska, doradca gospodarczy z Centrum Doradztwa Gospodarczego Kiżuk & Michalska, ekspert ekonomiczny Izby.
Za oknami już jesień - czas więc na podsumowanie sezonu wakacyjnego dla zachodniopomorskich przedsiębiorców. Firmy zajmujące się turystyką, przyznają, że sezon letni był bardzo dobry. Obłożenie w hotelach i obiektach turystycznych było najwyższe od wielu lat. Pozwoliło to na nadrobienie części strat wynikających z lockdownu i pandemii. Trudno jednak mówić o tym, by oszczędzić środki lub czuć się pewnie na kolejne miesiące.
Sezon był lepszy niż przewidywaliśmy we wstępnych szacunkach. Mieliśmy obłożenie na poziomie 98% we wszystkich naszych obiektach. To lepiej niż w momencie, gdy robiliśmy szacunki na cały sezon. Bywały nawet sytuacje, że mieliśmy overbooking, czyli musieliśmy szukać dla naszych klientów innego, atrakcyjnego zakwaterowania. Na przełomie lipca i sierpnia znalezienie wolnego pokoju nad polskim morzem bywało zadaniem niemożliwym do realizacji. Pandemia dała nam czas na pracę nad ofertą, szykujemy między innymi symulator do gry w mini-golfa czy na sezon zimowy lodowisko z widokiem na morze. Sporo atrakcji ma na celu zaproszenie do nas lokalnego gościa i zapewnienie atrakcji całorocznych. W ubiegłych latach mieliśmy wysoki współczynnik klientów zagranicznych, a w tym roku to był w ponad 90% klient Polski. W minionych latach było to maksymalnie 70% - mówi Magda Ziętek, Dune Beach Resort & Molo Park w Mielnie.
Widzimy, że turyści już powoli opuszczają nasz region turystycznie. We wrześniu obłożenie było jeszcze wysokie, obecnie widzimy wzrost jesiennych przyjazdów turystów z Niemiec. Sezon w Świnoujściu był bardzo dobry, myślę, że nawet lepszy niż w roku 2020. Patrzymy z lekkim niepokojem na święta i na sylwestra, bo był to dobry czas zwykle nad morzem, a w ubiegłym roku odebrano nam możliwość przyjmowania gości. Jeżeli nie będzie nowych obostrzeń to przeżyjemy ten rok. Bez wielkich zysków, ale z dobrą perspektywą na przyszłość. Turystyka się odrodzi - - mówi Roman Kucierski, dyrektor hotelu Hamilton w Świnoujściu.
Dla oddziału Północnej Izby Gospodarczej w Koszalinie udany sezon letni to bardzo ważna sprawa. Oddział w dużej mierze składa się z firm sektora turystycznego, a samo miasto i jego okoliczne powiaty latem szykują się na przyjmowanie turystów chętnych do wypoczynku. Wśród kurortów, które cieszyły się największym zainteresowaniem należy tradycyjnie wymienić tradycyjnie: Świnoujście, Kołobrzeg, Mielno czy Międzyzdroje. Z informacji, które posiadam to przedsiębiorcy z Pomorza Zachodniego są zadowoleni z ostatnich miesięcy. Obłożenie turystami było bardzo wysokie, większość miejsc była wynajęta przez cały lipiec i sierpień, a turystów nie brakowało także we wrześniu, co oznacza, że sezon się wydłużył. Jak ludzie przyjeżdżają do hoteli to zyskuje również gastronomia czy ogólnie rozrywka w miastach. Nie brakuje jednak obaw. Znam przedsiębiorców, którzy bardzo poważnie obawiają się lockdownu. Możemy więc mówić, że jest lepiej, ale jest to podszyte niepewność - mówi Andrzej Mielcarek, Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Koszalinie.
Trochę mniej optymistyczni niż hotelarze okazali się restauratorzy. Jak mówi Katarzyna Michalska, wynika to z faktu, że wielu turystów postanowiło oszczędzać na wizytach w restauracjach i zaopatrywać się np. w dyskontach czy fast foodach. Złą prasę restauratorom zrobiły tzw. "paragony grozy". Rzeczywiście, ceny w restauracjach wyraźnie wzrosły, ale nie na tyle, by można było mówić o sytuacji falowego wzrostu cen.
Nadzieje były ogromne. Oczekiwania także. Zarówno pas nadmorski jak i pas górski czy miejscowości turystyczne szykowały się na najazd turystów i można powiedzieć, że w sumie te oczekiwania zostały spełnione. Trochę rozczarowana jest gastronomia. Media wręcz przerzucały się skargami na drogie ryby, drogie lody, zbyt wysokie ceny dań w restauracjach. Mieszkańcy stali się bardzo wrażliwi i widząc wzrost cen po prostu rezygnowali z żywienia się w restauracjach, karczmach czy smażalniach ryb. Obiektywnie musimy stwierdzić, że ceny na pewno poszły do góry. Byłabym jednak daleka od mówienia, że to jakieś kosmiczne wzrosty. Wszystko jest droższe, po prostu. Gdzie więc żywili się turyści przebywający w górach czy nad morzem? - Odpowiedź jest bardzo prosta: w Dino, Biedronce czy innych sieciach, które w wakacje w kurortach były już czynne w niedzielę. - tłumaczy Katarzyna Michalska.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starbucks wycofuje się z
Przedsiębiorcy zniecierpliwieni brakiem konkretów odnośnie Krajowego Planu
Najlepsi barmani zjadą do
McDonalds zakończy działalność w
Kulinaria zaczynają odgrywać coraz większą rolę w promocji
Dział badania rynku i analizy:
ACI Europe: Lotnictwo odbudowuje się szybciej niż
WTTC: Francuska turystyka odbije się w przyszłym
Wyjazdy na Sycylię i Korfu tańsze niż przed
Dział atrakcje turystyczne:
Budowa Wielkiego Muzeum Egipskiego na
Atrakcje turystyczne powiatu poznańskiego mogą wziąć udział w programie
Mapa skrzyżowań szlaków wodnych z liniami energetycznymi ma zwiększyć bezpieczeństwo
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w
Dział hotele, pensjonaty:
Przedsiębiorcy zniecierpliwieni brakiem konkretów odnośnie Krajowego Planu
Turystyka może mieć walory
IGHP w trosce o odbudowę prestiżu zawodu
B&B Hotels otwiera kolejny obiekt w
Branża turystyczna chce zmiany przepisów dot. certyfikatów
Starsze aktualności:
Będzie zmiana dotycząca testów po przyjeździe spoza
13 mln pasażerów na polskich lotniskach w pierwszych trzech kwartałach
Polski Holding Hotelowy blisko zakupu
Wielka Brytania: Omikron i tak się rozprzestrzenił, dalsze zamknięcie granic nie ma
Nowa odsłona Hotelu Diament
Grecja i Włochy wprowadzają obowiązkowe testy dla wszystkich
Branża turystyczna: zamykanie granic nie rozwiąże
Informacja GIS dla przedsiębiorców w sprawie kontroli
Komisja Europejska przyjęła 4 wnioski mające zmodernizować system
PHH z umową na zakup hoteli należących do
Nowe ograniczenia weszły w
IGHP: w listopadzie połowa hoteli miała mniej jak 40 proc.
USA rozważają powrót do Światowej Organizacji Turystyki
Lepsze niż znane kurorty! 5 niepopularnych miejsc w Europie, które musisz zobaczyć
Korea Północna zaprasza rosyjskich turystów
Finnair otworzy nowe połączenie
Władze Rzymu zapowiadają walkę z wandalami
Ukraińska Narodowa Organizacja Turystyczna apeluje o bojkot gospodarczy Rosji
Czy Grupa Triada zdoła kiedyś przywrócic życie Triadzie ?
Prawnicy doradzą branży turystycznej co robić w obliczu koronawirusa
Nowe zasady opłat za bagaż w easyJet
Ruszył nabór partnerów do siódmej edycji akcji Polska zobacz więcej
Branża piwowarska przeciwna podniesieniu akcyzy aż o 10 proc.
Tańsze kierunki w ofensywie - zagraniczne wakacje Polaków 2018
Czechy: do hotelu i restauracji bez certyfikatu covidowego
Wkrótce będzie można szybciej dojechać do Zakopanego?
Zakopane straci miliony, turyści zyskają
OTI Holding otwiera nowy hotel w Egipcie
Niemiecki urząd antymonopolowy wydał decyzję w sprawie przejęcia Condora
Znamy zwycięzców I edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter
Komisja Europejska przedstawiła wytyczne dotyczących znoszenia ograniczeń podróżowania
