TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kebab podbija polską gastronomię

Kebaby cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Jak grzyby po deszczu wyrastają lokale i budki sprzedające ten turecki przysmak.


Co czwarty Polak jedząc poza domem kupuje właśnie kebab - tak wynika z raportu firmy Makro Cash&Carry. W Polsce sprzedaje je ponad 22 tys. budek, barów i restauracji.

Największa w Polsce sieć kebabowa to Sphinx. Następne po niej to Piramida, Ramzes, Kleopatra, Kebab pod Psem mają razem kilkadziesiąt restauracji. Mniejsze sieci franczyzowe, które serwują kebab to - Berliner Doner Kebab czy Sebi Kebab we Wrocławiu.

Do produkcji kebaba potrzebne są: chleb turecki, pita, sosy oraz kule mięsa na rożen. Obecnie w naszym kraju jest ok. 60 fabryk sprzedających mięso na kebab. Oryginalne kebaby zawierają mięso z baraniny i cielęciny. W Polsce sprzedaje się kebaby z kurczaka i indyka.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kebab w Polsce sprzedaż kebabów podbija polską gastronomię turecki przysmak kebaby Sphinx Piramida Ramzes Kleopatra Kebab pod Psem


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję