TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Letni sezon turystyczny w Małopolsce - pierwsze podsumowania

Tegoroczny sezon dla małopolskiej branży turystycznej był średnio udany - twierdzą jej przedstawiciele.


Podczas wakacji Kraków odwiedziło około 5-10% turystów mniej - szacuje Krakowska Izba Turystyki. Ponadto wydatki turystów krajowych i zagranicznych były mniejsze. Wskutek czego narzekają hotelarze i restauratorzy. Lepiej wiodło się właścicielom tańszej bazy noclegowej.

Również Wawel zanotował spadek odwiedzających. Najgorzej było w kwietniu i maju - było tam o 30% turystów mniej niż w tym samym czasie roku poprzedniego. Poprawa nastąpiła w lipcu, bo było ich o 10% mniej. Taką sytuację tłumaczy się trzema czynnikami: pogrzebem pary prezydenckiej, pyłem wulkanicznym i powodziami.

Nieudany sezon mieli tez flisacy. Frekwencja spadła o prawie 30%. Spowodowane było to oczywiście powodzią - przez 22 dni spływ Dunajcem nie był możliwy.

Zadowoleni są natomiast górale. Szacunki z początku roku na szczęście nie sprawdziły się. Podczas sezonu letniego w Zakopanem było tłoczno.

Wzrost liczby turystów zanotowała też Kopalnia Soli w Wieliczce. W czerwcu przybyło tam o 7% więcej turystów niż w czerwcu 2009 roku. W lipcu wzrost wynosił 2%. W pierwszych trzech tygodniach sierpnia Kopalnię odwiedzało prawie 5,5 tys. osób dziennie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
letni sezon turystyczny w Małopolsce małopolskie 2010 bilans podsumowania branży turystycznej Kraków w Krakowie Wawel flisacy górale w Zakopanem Kopalnia Soli w Wieliczce


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję