TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Poznań: przyznano certyfikaty na produkcję rogali świętomarcińskich

101 poznańskich cukierni ma już certyfikaty na wytwarzanie tradycyjnych rogali św. Marcina. Tylko certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego upoważnia cukiernie do używania nazwy "rogale świętomarcińskie".


Komisja degustowała i oceniała rogale prezentowane przez cukiernie. Oceniała m.in. wygląd, zapach, smak rogala, ale także rodzaj nadzienia, jakość wypieczonego ciasta oraz rodzaj polewy. Certyfikaty otrzymali cukiernicy, których wyroby wykonane są z ciasta półfrancuskiego i zawierają nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. O certyfikat walczyła rekordowa liczba 107 cukierni.

Certyfikację rogali świętomarcińskich po raz szósty zorganizowały Cech Cukierników i Piekarzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza we współpracy z Urzędem Miasta Poznania. 11 listopada - w dzień imienin Świętego Marcina - Poznaniacy zjadają ponad 400 ton rogali.

Znak towarowy Poznański Rogal Świętomarciński chroniony jest patentem. 19 listopada wchodzi w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Poznań certyfikaty produkcja rogali świętomarcińskich rogale św. Marcina świętomarcińskie cukiernie dla cukierni unijny certyfikat kapituły poznańskiego tradycyjnego rogala świętomarcińskiego na kapituła rogal świętomarciński swietomarcinskie z certyfikatem 2009 ranking




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję