Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Brytyjczycy uwielbiają kuchnię polską
W porze lunchu londyńczycy coraz chętniej odwiedzają polskie restauracje i bary. Lokali serwujących polskie potrawy i napoje są już w stolicy Zjednoczonego Królestwa dziesiątki - pisze "Metro". Na początku istnienia, polskie restauracje i bary odwiedzali głównie przybysze znad Wisły, których jest w Londynie ok. 400 tys., ale od niedawna większość gości stanowią Brytyjczycy.
W samym centrum miasta na Holborn znajduje się Bar Polski. Przychodzą do niego panowie w eleganckich garniturach i panie w szykownych garsonkach, którzy uwielbiają barszcz, polską kiełbasę i bigos - twierdzi obsługa. Polskie dania popija się polskim piwem. Wieczorami obsługa najczęściej podaje polskie wódki. Ceny, jak na elitę, która tu się stołuje, są bardzo niskie - bigos kosztuje 6,60 funta, a porcja kiełbasy 7,60.
Także w polskiej restauracji Wodka na Alban's Grove w eleganckiej dzielnicy Kensington, stołują się głównie Brytyjczycy. Hitem restauracji jest pierś z kaczki z czerwoną kapustą - twierdzi menedżerka Kasia Hitchcock. Anglicy stanowią także większość klienteli Café Wanda na Clapham w południowym Londynie. Placki ziemniaczane można tu kupić za 6 funtów, popularnością cieszą się też zrazy z boczkiem, bigos, barszcz czerwony, oraz pierogi, które przygotowywane są na trzy sposoby - z mięsem, kapustą i ruskie - mówi Michał Wielogórski z Café Wanda.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Polska kuchnia ujęła Brytyjczyków
[2007-11-02 13:25 85.164.11.*]
Gratuluje popularnosci w GB.
Brakuje nam tak bardzo polskiego baru w Oslo. Prosze do nas tez przjechac!
Pozdrawiam serdecznie i zycze sukcesow.
Maria odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Oficjalny start sezonu
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Turysta ma prawo do wynagrodzenia za szkodę niemajątkową np. utratę przyjemności z podróży!
22 sale konferencyjne i 3000 m2 powierzchni konferencyjnej - rusza MCC Mazurkas Conference Centre
Biura podróży: teraz czas na Sylwestra
Znak jakości nagrodą w konkursie EuroGastro 2011
Wakacje na "DŻIN DOBRY" - nowa promocja Rainbow Tours
Autobusy Solaris Urbino 12 w Kielcach
PIT na XX Walnym Zgromadzeniu podjęła uchwałę w sprawie promocji Polski
W PLL LOT mogą pojawić się kłopoty z płynnością?
Czy dojazd do Balic będzie utrudniony?
Fałszywy alarm bombowy na lotnisku Luton
160 km na godzinę koleją z Radomia do Warszawy
