Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Ukazał się nowy przewodnik Michelin
Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin "Main Cities of Europe 2014". Po ubiegłorocznym sukcesie, jakim było przyznanie warszawskiej restauracji Atelier Amaro pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, tegorocznej edycji przewodnika wyczekiwano z wielkim zainteresowaniem.
Restauracja Atelier Amaro utrzymała gwiazdkę, jednak w rankingu nastąpiło wiele zmian, a symbol Bib Gourmand powędrował do kolejnego lokalu z Warszawy.
Do tegorocznego rankingu "Main Cities of Europe" zakwalifikowało się 41 polskich restauracji - 22 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. To o jeden lokal więcej niż w roku ubiegłym.
Choć pod względem liczby nie ma dużych różnic, to na liście ocenionych restauracji nastąpiło sporo zmian. W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, zaś dołączyło 5 nowych. W Krakowie z zestawienia zniknęły natomiast 4 restauracje i zostały zastąpione taką samą liczbą nowych. Dodatkowo restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.
Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku "Main Cities of Europe" jest sporym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży.
Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Tegoroczna edycja przewodnika "Main Cities of Europe" opisuje restauracje z 44 miast w 20 krajach Europy: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxemburg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goeteborg), Węgry (Budapeszt), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy (Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).
Poniżej lista nagrodzonych gwiazdkami i nagrodami Bib Gourmand.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20140312_selection_main_cities_of_europe_eng_2014.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział aktualności dnia:
Dział wydawnictwa:
MROT zachęca mieszkańców Mazowsza do poznawania własnych
Powstanie katalog ofert incentive z
Spragnieni Podróży - fragment
ETC publikuje wskazówki jak uczynić turystykę bardziej
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Lotnisko w Modlinie planuje rozbudowę
Tatralandia uatrakcyjnia swoją ofertę
eTravel zaprasza pracowników branży na bezpłatne szkolenia
Autokary z dziećmi będą szybciej odprawiane
Grypa żołądkowa zamieniła ich luksusową wyprawę w horror
Szansa dla lokali gastronomicznych
Boeing: ceny samolotów poszybowały w górę
Północ nie śpi… podczas białych nocy
Kiedy polskie pociągi pojadą szybciej?
Jego promocja wzbudziła wśród agentów kontrowersje
MSZ zachęca Polaków do robienia selfie
Turystyka panaceum na rosnące bezrobocie
KLM obniża ceny na wszystkich kontynentach