TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

¦wiêto beaujolais nouveau

¦wiêto Beaujolais nouveau za nami. Jak co roku, w trzeci czwartek listopada, na ca³ym ¶wiecie zaczê³o siê serwowanie tego wina. W obchody zaanga¿owa³o siê 120 krajów, równie¿ Polska.


W tym roku Francja przeznaczy³a na eksport siedemna¶cie milionów butelek, czyli po³owê produkcji. Najwiêcej wina trafi³o do Japonii i USA oraz Kirgistanu.

Beaujolais nouveau, produkowane ze szczepu winoro¶li gamay noir, uprawianych w rejonie Beaujolais miêdzy Saon± i Loar±, to wyj±tkowy trunek. W przeciwieñstwie do tradycyjnych czerwonych win, najlepiej smakuje, jak jest m³ode i sch³odzone. Nie nadaje siê do d³u¿szego przechowywania. Wed³ug znawców w tegorocznym winie dominuje zapach brzoskwiñ. Alkohol ma delikatny smak, co jest nietypowe dla m³odego wina.

Ze wzglêdu na najgorsze od 25 lat zbiory winogron, Beaujolais jest w tym roku niespotykanie drogie. Za butelkê trzeba zap³aciæ co najmniej 4 euro.

W Polsce restauracje zapraszaj± na degustacjê Beaujolais nouveau ju¿ od kilku lat. Mo¿na powiedzieæ, ¿e to wino odnios³o niekwestionowany sukces marketingowy.




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Beaujolais francuskie wina wino ¶wiêto wina Beaujolais Japonia USA Kirgistan beczki butelki wina m³ode wino zbiory winogron produkcja wina Beaujolais nouveau czerwone wino chwyt marketingowy marketing




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê