TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Podhalańska jagnięcina robi karierę

Na liście europejskich produktów regionalnych znalazła się podhalańska jagnięcina. Od tej chwili nazwa ta jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej.


Jagnięcina podhalańska jest trzecim, po oscypku i bryndzy, produktem z polskich Tatr, który znalazł się na liście produktów tradycyjnych chronionych prawnie na całym terenie UE.

Wpisanie jagnięciny podhalańskiej na listę produktów regionalnych to szansa na rozwój owczarstwa na terenach górskich, a tym samym kamień milowy w postrzeganiu polskiej hodowli owiec.

Podczas gdy podhalańska jagnięcina od 25 lat zdobi stoły wielkanocne we Włoszech, w Polsce nie jest znana. - Nasz najlepszy produkt od lat wysyłamy za granicę, ale obserwujemy coraz większe zainteresowanie tym mięsem w Polsce - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski.

Coraz częściej restauratorzy oraz sklepy z całej Polski pytają, głównie w okresie wielkanocnym, o podhalańską jagnięcinę. W górach organizowane są ponadto ogniska dla dzieci połączone z pieczeniem jagnięciny.

Jagnięcina podhalańska powstaje z jagniąt rasy Polskiej Owcy Górskiej oraz Cakiel. Zwierzęta hodowane są przy matkach, tradycyjnie w sposób niezmieniony od wieków. Wypas owiec odbywa się od końca kwietnia do początku października. Obejmuje hale zlokalizowane na obszarze pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego, parków krajobrazowych oraz tereny cenne pod względem przyrodniczym, objęte programem "Natura 2000".

Na niezwykły smak podhalańskiej jagnięciny mają wpływ rośliny, którymi żywią się zwierzęta. Są to między innymi gatunki lecznicze, których używano niegdyś w medycynie ludowej, bogate w magnez, cynk, selen, jod oraz lit.

Na terenie Unii Europejskiej funkcjonują systemy mające na celu ochronę i promocję tradycyjnych produktów regionalnych. Rejestrowane są w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Unia Europejska UE jagnięcina podhalańska lista hodowla owiec produkt regionalny kamień milowy Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne Gwarantowana Tradycyjna Specjalność magnez cynk selen jod lit




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję