TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Ale pasztet!

11 listopada na Zamku Kliczków rozpocznie się I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale Pasztet". Będzie on trzydniowym świętem miłośników lokalnych specjałów i kuchni regionalnej.


"Ale Pasztet" to kontynuacja organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich. Może się do niego zgłosić każdy, gdyż wydarzenie podzielone zostało na trzy sekcje: zawody amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych szefów kuchni. Trzydniowy konkurs przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań oraz receptur na listę produktów tradycyjnych. Wyłoni też kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Zespoły biorące w nim udział będą wykorzystywać głównie dziczyznę i runo leśne, czyli lokalne surowce. - Naszym celem jest rozpropagowanie kuchni tego regionu, zapoznanie jak największej liczby osób ze smakami Borów Dolnośląskich - mówi Jerzy Ludwin z Fundacji Bory Dolnośląskie.

Co sprawia, że ta kuchnia jest szczególna? Jej wyróżnikiem jest wykorzystanie regionalnych produktów, których smaku nie spotkamy nigdzie indziej. Produkuje się tu nalewki, kompoty, powidła oraz wina z jagód, borówek i głogu. Powodem do dumy jest też Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich, wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych. Uznanym produktem jest również Bochen Chleba Starowiejskiego, wypiekany na liściu chrzanu lub kapusty. - Takich przysmaków jest bardzo wiele - mówi Mariusz Leszczyński ze stowarzyszenia "Bory Dolnośląskie" - Bory obfitują także w wiele rodzajów grzybów oraz zwierzynę leśną - dodaje M. Leszczyński.

Oprócz kulinarnych walorów, konkurs ma jeszcze jedną, niezwykle ważną zaletę - lokalizację. Bory Dolnośląskie to jedna z najpiękniejszych krain polskich, największy w Polsce zwarty kompleks leśny. W jej sercu znajduje się zabytkowy Zamek Kliczków, który dzięki gruntownej renowacji, wykonanej przez wrocławską firmę Integer S.A., jest obecnie jedną z najpiękniejszych ozdób tego regionu. - Wspaniałe sale zamkowe są otwarte dla zwiedzających - mówi Adam Różycki, dyrektor Zamku Kliczków. Natomiast w restauracji można skosztować lokalnych smakołyków - między innymi pasztetu z dzika w cieście, podanego na musie borowikowym, w tonacji konfitury z runa leśnego.

Ponadto Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników organizują konkurs, który został wpisany do Kulinarnego Pucharu Polski. Jego głównym celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Dodatkowymi atrakcjami będą pokazy oraz warsztaty kulinarne. W ramach imprezy odbędą się również konkursy adresowane do uczniów szkół o profilu gastronomicznym, profesjonalnych szefów kuchni oraz dla amatorów, czyli wszystkich mieszkańców regionu i lokalnej branży gastronomicznej. W programie znalazły się także liczne pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Więcej informacji o tym wydarzeni można znaleźć na: www.kliczkow.com.pl/kliczkow/32181.xml




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Ale pasztet Zamek Kliczków Fundacja Bory Dolnośląskie Fundacja Pro Cultuare Bono Dolnośląska Organizacja Turystyczna Zamek Kliczków Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników Kulinarny Puchar Polski Festiwal Kulinarny Bory Dolnośląskie Produkt Lokalny Europejska Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Jerzy Ludwin Miód Wrzosowy Mariusz Leszczyński Integer warsztaty kulinarne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję