Kolacja charytatywna w warszawskim Sheratonie
W warszawskim Sheratonie już po raz trzeci zorganizowano wyjątkową kolację charytatywną, której pomysłodawcami są Fundacja Orimari i sieć Starwood Hotels & Resorts. Podczas wydarzenia licytowano perełki kulinarne przygotowane przez sześciu szefów kuchni hoteli Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Sopocie, Westin oraz Le Meridien Bristol. Środki zebrane podczas kolacji zostaną przeznaczone na zakup sprzętu medycznego do intensywnej terapii noworodków dla Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.
Kolacja charytatywna "Smaki Dobra" to elitarna impreza, na którą zaproszeni są wyjątkowi goście - przyjaciele Fundacji Orimari, osoby o ogromnej wrażliwości i wyjątkowej hojności. Tegoroczna licytacja przyniosła aż 650 tysięcy zł.Na aukcję oprócz dań kulinarnych szefowie kuchni pięciogwiazdkowych hoteli przygotowali też inne atrakcje - m. in. kursy gotowania czy specjalne kolacje. Licytowano także wyjątkowe alkohole - m.in. kolekcję najlepszych win hiszpańskich.
Najwyższa kwota za kulinarną perełkę, jaką udało się tego wieczoru osiągnąć wyniosła ponad 37 tys. zł., a jej autorem był Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu Westin Warsaw, który przygotował "Kraba Królewskiego", podanego z kolendrowym risotto, czarnym kawiorem jesiotra i świeżą truflą oraz przegrzebkami z chutney kafirowym i żurawinową tapenadą.
Kolację charytatywną "Smaki Dobra" swoją obecnością uświetnili m.in. Kinga Rusin, Aneta Kręglicka i Robert Kozyra, a samo wydarzenie poprowadzili - Dorota Wellman oraz Jarosław Kuźniar. Oficjalnymi partnerami kolacji byli: Starwood Hotels & Resort, Porsche, Windrose Air i Centrum Wina.
Łączna suma środków zebranych podczas trzech edycji kolacji "Smaki Dobra" wynosi 1 mln 306 tysięcy zł. To spora kwota i w porównaniu do innych działań charytatywnych, które czasem dają więcej hałasu medialnego niż rzeczywistych wyników, dzięki niej można zrobić coś na prawdę dobrego.
Kolacja "Smaki Dobra" to cykliczny projekt Fundacji Orimari oraz sieci Starwood Hotels & Resorts, która zarządza w Polsce hotelami Sheraton, Westin i Le Meridien Bristol. Jest to jedyne takie wydarzenie w Polsce, a inspiracją do jej organizacji była chęć wykorzystania talentu szefów kuchni do pozyskania środków dla dzieci potrzebujących pomocy.
Fundacja Orimari współpracuje z siecią Starwood Hotels & Resorts od 2008 r. i organizuje szereg imprez charytatywnych podczas których pozyskiwane są środki finansowe na zakup sprzętu medycznego dla dzieci.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
50 lecie marki ważnej dla światowego
Enoturystyka rozwija się w
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Groupon przeprasza klientów Filiz Tour
W Rzymie trwa walka z oszustwami w hotelach
Nowe impresje kulinarne w katowickiej restauracji Sunlight
Jeżeli byliście z Itaką w Turcji Egejskiej proszę o opinie
Ryanair zaoferuje loty Wilno-Brema
Nagrodzono najlepsze hotele dla klientów biznesowych
Grecka turystyka odrabia straty?
Citron Travel odpowiada na komunikat MSZ
PKP Intercity wprowadza nową aplikację mobilną