Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
Gastronomia - kto zarabia najwięcej?
Gotowanie stało się w ostatnim czasie bardzo modne. Wiele osób próbuje zmierzyć się z zawodem kucharza, a ich poczynania emituje telewizja. Na szklanym ekranie możemy również zobaczyć jak celebryci radzą sobie w branży gastronomicznej, jak otwierają nowe lokale i szkolą personel. Ich metody wzbudzają nieraz kontrowersje, jak na przykład historia Magdy Gessler, która przyznała się ostatnio do obwąchiwania kelnerów pod pachami, jednak medialna moda na gotowanie sprawia, że coraz więcej młodych ludzi wybiera pracę w branży gastronomicznej.
Wokół pracy w gastronomii krąży wiele mitów. Nie jest dla nikogo tajemnicą, iż sporo osób w tej branży jest zatrudnionych na czarno, a kelnerzy tak naprawdę żyją z napiwków. Sprawdźmy jednak jak wyglądają pensje pracowników restauracji, według nich samych.
Zapewne wiele osób zadaje sobie teraz pytanie czy praca w gastronomii opłaca się, dlatego prezentujemy również zapisy z tego badania z marca ubiegłego roku. Artykuł na ten temat można przeczytać tutaj Ile zarabia się w gastronomii?.
Jak można zauważyć pensje w branży gastronomicznej wzrosły, jednak w przypadku stanowiska pomocnik kucharza obserwujemy odwrotną tendencję. Wysokość wynagrodzeń nieznacznie zmalała.
Warto także przypomnieć, iż kelnerzy i barmani oprócz wynagrodzenia podstawowego otrzymują napiwki od klientów, jednak ich wysokość zależy od standardu lokalu oraz jakości obsługi. Niezadowolony konsument, zamiast pieniążka, może co najwyżej zostawić gumę do żucia w popielniczce. Istnieją restauracje, które wprowadzają zasadę dzielenia napiwków pomiędzy cały personel. Pieniądze są zbierane do skarbonki, a pod koniec każdego miesiąca menadżer przyznaje każdemu część kwoty. Wielu kelnerów uważa jednak ten sposób za niesprawiedliwy, w przeciwieństwie do kucharzy, którzy preferują tą metodę. Sprawa jest dość dyskusyjna - ma swoich zwolenników i sporo przeciwników. A jak przedstawiają się Wasze zarobki? Zdradzicie?
----------------------------
*Mediana - jest to wartość dzieląca wszystkie dane na dwa równe zbiory. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% zgromadzonych w badaniu wyników. W przypadku badania wynagrodzeń znaczy to, że połowa badanych zarabia poniżej mediany a połowa powyżej.
** Wyniki opublikowanego zestawienia pochodzą z ogólnopolskiego badania Moja Płaca prowadzonego przez firmę Sedlak&Sedlak.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
Targi Podróż Marzeń w listopadzie
Ewakuacja turystów z bazyliki Sagrada Familia
Armator Costa Concordia oferuje ocalałym rabat na... kolejne rejsy
Kto zwyciężył w Havana Club Cocktail Grand Prix
