TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Dla kogo Brązowy Durszlak?

Kucharze restauracji Hotelu Styl 70 w Piasku k. Pszczyny wywalczyli III miejsce w konkursie kulinarnym, który towarzyszył VIII Festiwalowi Śląskich Smaków. Laureaci otrzymali w nagrodę Brązowy Durszlak w kategorii profesjonalistów za przygotowanie trzech dań regionalnej kuchni śląskiej.


Wśród nagrodzonych dań znalazły się:
- świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek
(danie posiada także certyfikat Śląskich Smaków),
- pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem,
- polędwica z jelenia souse vide z krupniokiem i chutney`em z brusznicy i jabłek podana z ziemniakami foie gras i pianką tymiankową.

W zamyśle Wojciecha Krzaka - Szefa Kuchni nie zabrakło jak zawsze innowacyjnego podejścia do tradycyjnej kuchni śląskiej. Dania w trakcie konkursu wyróżniały się nie tylko nowoczesną i wykwintną formą podania, ale przede wszystkim sposobem przygotowania opartym na nowoczesnych technikach gotowania. Na stoisku, przy którym zdolni kucharze restauracji Styl 70 tworzyli konkursowe potrawy znalazło się zatem urządzenie do gotowania metodą sous vide czy ręczna wędzarka, która uświetniła podanie dania głównego.

Nagrodę odebrali kucharze uczestniczący w konkursowych zmaganiach: Andrzej Ciaputa i Łukasz Baliński. Jak co roku w trakcie festiwalu konkurs kulinarny odbył się w trzech kategoriach: profesjonaliści, szkoły gastronomiczne oraz amatorzy, a w kilkugodzinnym gotowaniu udział wzięło 21 drużyn.

W 2013 r. restauracja Hotelu Styl 70 z Piasku k. Pszczyny dołączyła do grona najlepszych restauracji serwujących tradycyjną kuchnię śląską i otrzymała certyfikat Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". Wnętrza hotelu i restauracji tworzą zaskakujące połączenie elementów wystroju, zaczerpniętych z tamtej dekady wraz z nowoczesnym komfortem i kameralną atmosferą. W efekcie stworzona tu została przestrzeń niebanalna i zaskakująca, warta odkrycia. Co istotne, obiekt posiada doskonałą lokalizację i położony jest przy DK1 w Piasku k. Pszczyny.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Wojciech KRzak szef kuchni certyfikat Śląskich Smaków Andrzej Ciaputa Łukasz Baliński souse vide VIII Festiwal Śląskich Smaków




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję